Απόσυρση όλων από τη Λιβύη

Προβλέπει προσχέδιο τελικού ανακοινωθέντος της σημερινής Διάσκεψης του Βερολίνου που διέρρευσε

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2020 18:34

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπή εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, περιλαμβάνει το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της σημερινής διάσκεψης, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ που διέρρευσε.

Σύμφωνα με την εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ, το τελικό ανακοινωθέν, θα περιλαμβάνει επίσης μεταρρυθμίσεις στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, βάσει δημοσιευμάτων του λιβυκού Τύπου, θα ζητείται δέσμευση όλων των συμμετεχόντων να μην παρεμβαίνουν στην εμφύλια σύγκρουση και στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Θα ζητά επίσης, μόνιμη κατάπαυση του πυρός, τέλος όλων των συγκρούσεων, απόσυρση των βαρέων όπλων και διάλυση των πολιτοφυλακών και των ένοπλων ομάδων.

Επίσης, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γάσαν Σαλάμε δήλωσε πως η Λιβύη "έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη", σε συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Κάθε ξένη ανάμιξη μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα κάποιο αποτέλεσμα ασπιρίνης", δήλωσε αναφερόμενος κυρίως στην κατάπαυση του πυρός, με πρωτοβουλία Ρωσίας και Τουρκίας: "Όμως η Λιβύη έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη. Αυτός είναι ένας από τους στόχους αυτής της διάσκεψης" του Βερολίνου, πρόσθεσε.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Στο μεταξύ, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για κίνδυνο επανεμφάνισης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας αν η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, που εδρεύει στην Τρίπολη, πέσει, σε άρθρο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο Politico. "Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια νέα σειρά προβλημάτων και απειλών στην περίπτωση πτώσης της λιβυκής νόμιμης κυβέρνησης", γράφει ο Ερντογάν στο άρθρο. "Οι τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, που υπέστησαν στρατιωτική ήττα στη Συρία και στο Ιράκ, θα ξαναβρούν πρόσφορο έδαφος για να σταθούν ξανά στα πόδια τους", προσθέτει.

ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΡΙΑ

Όσον αφορά τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) - όπως γράφει η Deutsche Welle - μεταδίδει ότι "η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν ήθελε να διευρύνει τον κύκλο των συμμετεχόντων και γι αυτό περιορίστηκε να αποστείλει πρόσκληση στις χώρες εκείνες που επηρεάζουν την ένοπλη σύγκρουση, για παράδειγμα με την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού ή στρατευμάτων".

Την Πέμπτη, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, μιλώντας στο ZDF, δήλωσε πως "αν αφήσουμε να συνεχιστούν οι εξελίξεις στη Λιβύη, τότε η Λιβύη θα γίνει η επόμενη Συρία. Δεν θέλουμε να συμβεί αυτό, γι αυτό καλέσαμε στο Βερολίνο, την Κυριακή, όλα τα κράτη που καθ' οιονδήποτε τρόπο ασκούν επιρροή σε αυτή την ένοπλη σύγκρουση. Θα έρθει ο Πούτιν, θα έρθει ο Ερντογάν, θα έρθει ο Αλ Σίσι από την Αίγυπτο, ο Μάικ Πομπέο από τις ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι θα είναι όλοι εκεί".

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Όπως γράφει η DW, η επικεφαλής των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε πως "ήταν λάθος να μην προσκληθούν Ελλάδα και Τυνησία στη Διάσκεψη. "Νομίζω ότι ήταν λάθος. Θεωρώ καλό και σωστό το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δραστηριοποιείται και διοργανώνει αυτή τη Διάσκεψη, αλλά να μην προσκαλείται η Τυνησία...Πρόκειται κατ΄εξοχήν για τη γειτονική χώρα που υποφέρει από τα όσα διαδραματίζονται, που ωστόσο επιδεικνύει εποικοδομητική συμπεριφορά. Είναι σαν να τιμωρεί κανείς τις χώρες εκείνες που δεν επιδιώκουν την κλιμάκωση, αλλά την ειρήνευση, και δεν προσκαλούνται σε μία τέτοια Διάσκεψη".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass