Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επελαύνουν οι δυνάμεις του Άσαντ στη Συρία

ΜΕ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2020 18:44

ΤΡΙΠΟΛΗ
Παρά τις οργισμένες αντιδράσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Άσαντ, ο συριακός στρατός συνεχίζει να  επελαύνει πραγματοποιώντας  επιχειρήσεις εκκαθάρισης γύρω από τον αυτοκινητόδρομο Μ5 που συνδέει τη νότια με τη βόρεια Συρία.


Προχθες, οι δυνάμεις του Άσαντ κατάφεραν να τον θέσουν υπό τον έλεγχό τους, συνεχίζοντας την προέλασή τους στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας παρά την αυξανόμενη ένταση με την Τουρκία που στηρίζει κάποιες ομάδες Σύρων ανταρτών.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατέλαβε και άλλα χωριά και περιοχές στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού, συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις που έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό σχεδόν 700.000 ανθρώπων από τον Δεκέμβριο.
Εξάλλου οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να εκδιώξουν τους Σύρους αντάρτες και τους τζιχαντιστές που βρίσκονται ανατολικά του Μ5, επεσήμανε το Παρατηρητήριο και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al Watan.
Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Λίγη ώρα νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο Ερντογάν επικοινώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ  Πούτιν, με τους δύο ηγέτες να ζητούν να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για τη Συρία και να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Της συνομιλίας των δύο ηγετών είχε προηγηθεί η επίθεση του Τούρκου ηγέτη κατά της Ρωσίας, την οποία κατηγόρησε πως «συμμετέχει στη σφαγή αμάχων στη βορειοδυτική Συρία», καθώς και η οργισμένη αντίδρασή του εναντίον του Άσαντ τον οποίο απείλησε πως «η Τουρκία θα πλήττει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις όπου τις συναντά στη βόρεια Συρία, αν πληγεί και άλλος Τούρκος στρατιώτης, και μπορεί να κάνει και χρήση αεροπορικής ισχύος».
Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να απωθήσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου πέραν των τουρκικών θέσεων παρατήρησης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.