ΣΟΚ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Σκοτώθηκε ο υπαρχηγός των τζιχαντιστών

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2015 16:54

ΔΑΜΑΣΚΟΣ

Ο δεύτερος στην ιεραρχία του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκε την Τρίτη κοντά στη Μοσούλη του Ιράκ, σε αμερικανική αεροπορική επίθεση, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Φάντιλ Άχμαντ αλ Χαγιάλι, που ήταν γνωστότερος με το όνομα Χάτζι Μουτάζ, σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν σε ένα όχημα μαζί με ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

"Ο Φάντιλ Άχμαντ αλ Χαγιάλι, γνωστός και ως Χάτζι Μουτάζ σκοτώθηκε από αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στις 18 Αυγούστου κοντά στη Μοσούλη του Ιράκ μαζί με έναν υπεύθυνο για την επικοινωνία (των τζιχαντιστών), τον Άμπου Αμπντάλα" ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Νεντ Πράις.

Ο αλ Χαγιάλι ήταν ο βασικός συντονιστής της οργάνωσης για θέματα μεταφοράς όπλων, εκρηκτικών, οχημάτων και προσώπων μεταξύ της Συρίας και του Ιράκ. Ήταν επίσης υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις του ΙΚ στο Ιράκ τα τελευταία δύο χρόνια, μεταξύ των οποίων και η επιχείρηση για την κατάληψη της Μοσούλης τον Ιούνιο του 2014.

ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

Εν τω μεταξύ οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψαν ένα αρχαίο χριστιανικό μοναστήρι, ηλικίας 1.583 ετών, στην επαρχία Χομς της κεντρικής Συρίας.

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους και πιο εντυπωσιακούς θησαυρούς της Συρίας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μέτωπα της χώρας βασιζόμενη σε ένα δίκτυο γιατρών και ακτιβιστών, ανακοίνωσε ότι «το Ισλαμικό Κράτος κατεδάφισε το χριστιανικό μοναστήρι του Αγίου Ιουλιανού (Μαρ Ελιάν) στα νοτιοανατολικά της Χομς» αφού κατέλαβε την πόλη Αλ Καριατάιν στις αρχές Αυγούστου.

Σοκ προκαλούν οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος, οι οποίες δείχνουν τζιχαντιστές να κατεδαφίζουν το μοναστήρι με μπουλντόζες.

Το πρόσχημα που χρησιμοποίησαν για την καταστροφή ήταν ότι «λάτρευε άλλον Θεό εκτός του Αλλάχ», σημειώνει το Παρατηρητήριο.

Χριστιανός ιερέας είπε στο Associated Press ότι τζιχαντιστές κατέστρεψαν εκκλησία του 5ου αιώνα που βρίσκεται μέσα στον χώρο του μοναστηριού.

Όταν κατέλαβαν την Αλ Καριατάιν, όπου βρισκόταν το μοναστήρι, οι τζιχαντιστές απήγαγαν περίπου 230 κατοίκους της. Ο Τζακ Μραντ, ο ηγούμενος της μονής, απήχθη πριν από περίπου 12 εβδομάδες.

Το μοναστήρι είχε ήδη υποστεί μεγάλες ζημιές στη διάρκεια βομβαρδισμών από τη συριακή κυβέρνηση.

Από τις αρχές του έτους το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει, λεηλατήσει και καταστρέψει πολλούς ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς στη Συρία, μεταξύ των οποίων και την αρχαία πόλη της Παλμύρας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass