ΥΕΜΕΝΗ:

Τουλάχιστον 43 νεκροί σε βομβαρδισμούς

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2015 16:57

ΣΑΝΑΑ

Οι σιίτες αντάρτες Χούτι, οι οποίοι θεωρούνται σύμμαχοι του Ιράν και ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, κατήγγειλαν ότι οι αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην πόλη Τάιζ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, είχαν αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 43 άνθρωποι.

Παράλληλα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι σιίτες αντάρτες στην πόλη είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά παιδιά.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τις πληροφορίες κανενός από τα μέρη. Δεν υπήρξε σχόλιο από μέρους αξιωματούχων της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Η πόλη Τάιζ είναι πλέον το μέτωπο στο οποίο επικεντρώνουν την προσοχή τους οι υποστηρικτές του εξόριστου στο Ριάντ προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Το πρακτορείο ειδήσεων SABA, που πλέον ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες, μετέδωσε πως οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία αργά την Πέμπτη είχαν στόχο ένα προεδρικό παλάτι στην Τάιζ καθώς και τη συνοικία Σάλα της ίδιας πόλης, που είναι πυκνοκατοικημένη και όπου διαμένουν πολλά μέλη των Χούτι.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι 43 άνθρωποι οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους βρέθηκαν μέσα στα συντρίμμια των κτιρίων που καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς στη Σάλα.

Στο μεταξύ τοπικοί αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι δυνάμεις των Χούτι έπληξαν με όλμους τις συνοικίες Ασίφρα και αλ Μάσμπα, στο ανατολικό τμήμα της πόλης, σε μια προσπάθεια να απωθήσουν τους μαχητές που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο Χάντι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι όλμοι κατέστρεψαν τον βασικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της πόλης.

Η προέλαση των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Χάντι τους επέτρεψε να πάρουν τον έλεγχο τμημάτων της πόλης, που βρίσκεται ανάμεσα στον βορρά, όπου κυριαρχούν οι σιίτες, και στον νότο, όπου οι υποστηρικτές του προέδρου έχουν επιτύχει σημαντικά εδαφικά κέρδη τον περασμένο μήνα.

Η πόλη Άντεν, η μεγαλύτερη στον νότο, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας, ανακαταλήφθηκε και οι Χούτι εκδιώχθηκαν από αυτό τον περασμένο μήνα, χάρη στις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας, τα όπλα που παρέδωσε στις δυνάμεις που είναι πιστές στον πρόεδρο, αλλά και τη δράση μονάδων των ειδικών δυνάμεων αραβικών κρατών.

Μολαταύτα, οι σιίτες αντάρτες συνεχίζουν να ελέγχουν την πρωτεύουσα Σανάα και πολλές ακόμη περιοχές της Υεμένης.

Η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στα τέλη του Μαρτίου, όταν οι Χούτι μπήκαν στο Άντεν.

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4.300 ανθρώπους από τον Μάρτιο, ενώ διπλωμάτες και οργανώσεις αρωγής καλούν συνεχώς να υπάρξει κατάπαυση του πυρός για να σωθούν οι άμαχοι και να αντιμετωπιστεί η εν εξελίξει ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη.

Η Σαουδική Αραβία θεωρεί τους Χούτι ενεργούμενα του Ιράν. Η οργάνωση, που έλκει την καταγωγή της από τους Ζαϊδίτες, έναν κλάδο του σιιτικού ισλάμ, διατείνεται ότι έχει στόχο να ξεριζώσει τη διαφθορά και να συντρίψει τους ισλαμιστές που συνδέονται με την αλ Κάιντα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass