Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ-ΠΛΗΝ HDP- ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Επίσημα 1η Νοεμβρίου οι κάλπες στην Τουρκία

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2015 8:04

 

 

ΑΓΚΥΡΑ

Εντολή για τη συγκρότηση προσωρινής κυβέρνησης, η οποία δεν έχει προηγούμενο στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της Τουρκίας, έλαβε ο Αχμέτ Νταβούτογλου την Τρίτη καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» συμμετέχοντας στο σχήμα που θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες -επίσημα πλέον- την 1η Νοεμβρίου.

Εισέπραξε, ωστόσο, εκ νέου «όχι» από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (HDP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), κατ' επέκταση το υπηρεσιακό κυβερνητικό σχήμα δείχνει ότι θα κυριαρχείται από βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που θα είναι προφανώς πιστά στο AKP.

Αντίθετα με το HDP και το MHP, το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) -τρίτο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα- δήλωσε έτοιμο να διαδραματίσει ρόλο στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, όμως αμφιβάλλει για τις προθέσεις Νταβούτογλου και διαβλέπει πιθανή απόπειρα αποκλεισμού του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέθεσε την εντολή στον Αχμέτ Νταβούτογλου το μεσημέρι της Τρίτης στο προεδρικό μέγαρο στη σκιά της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές του Ιουνίου και την απώλεια της αυτοδυναμίας για το AKP.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί εντός πέντε ημερών.

Ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής της Τουρκίας επιβεβαίωσε επίσης την 1η Νοεμβρίου ως την ημερομηνία της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εν συνεχεία ο Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε τα κόμματα «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να λάβουν μέρος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, λέγοντας ότι θα προσφέρει υπουργικές θέσεις στους βουλευτές τους ακόμη και εάν οι ηγέτες των κομμάτων διαφωνούν.

Άμεση ήταν η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον εκπρόσωπο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να δηλώνει ότι κανένας βουλευτής δεν θα μετάσχει στην κυβέρνηση.

Την άρνησή τους να συμμετάσχει στην προσωρινή κυβέρνηση επανέλαβαν και οι εθνικιστές του MHP διά στόματος του ηγέτη του κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο πρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε την Τρίτη πως όλα τα στελέχη του είναι διαθέσιμα για υπουργοποίηση πλην των δύο αρχηγών του -και προειδοποίησε εναντίον προσπαθειών να αποκλειστεί το κόμμα από το υπηρεσιακό σχήμα.

Ο Νταβούτογλου μπορεί επίσης να απευθυνθεί σε «ανεξάρτητες» προσωπικότητες, τεχνοκράτες ή πρώην μέλη του AKP.

Στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, το AKP έχασε την απόλυτη πλειοψηφία την οποία διέθετε από το 2002, κατακρημνίζοντας τις ελπίδες του προέδρου Ερντογάν να τροποποιήσει το Σύνταγμα προκειμένου να ενισχύσει τις εξουσίες του.

Από τότε η Τουρκία βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, καθώς οι διαπραγματεύσεις του Νταβούτογλου με την αντιπολίτευση για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού κατέληξαν σε αποτυχία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει να κυβερνήσει μόνος, είχε ζητήσει επίσημα τη Δευτέρα τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών, εν μέσω αναζωπύρωσης των βίαιων επεισοδίων με τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.

Την Τρίτη, ο ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μαύρο πρόβατο για τον Ερντογάν, τον κατηγόρησε ότι «ανέστειλε το Σύνταγμα και τη δημοκρατία» και ότι επιδίδεται σε «πολιτικό πραξικόπημα».

Ο Κούρδος ηγέτης κάλεσε επίσης και πάλι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και την Άγκυρα να σταματήσουν τις εχθροπραξίες που επαναλήφθηκαν τον Ιούλιο, έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass