ΙΤΑΛΙΑ:

Αρχαιολογικός θησαυρός κρυμμένος κάτω από αμπελώνα

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2020 12:10

ΡΩΜΗ
Ενα πανέμορφο, άριστα διατηρημένο μωσαϊκό της ρωμαϊκής περιόδου έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη βόρεια Ιταλία.


Μετά την πρόσφατη, τυχαία ανακάλυψη αρχαίων πλακών του 27 π.Χ. στην καρδιά της Ρώμης οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το εντυπωσιακό μωσαϊκό σε αμπελώνα σε μια λοφοπλαγιά κοντά στην κοινότητα Νεγκράρ βόρεια της Βερόνα.
Στην ίδια περιοχή είχαν βρεθεί πριν από περίπου έναν αιώνα τα ερείπια μιας αρχαίας ρωμαϊκής έπαυλης πιθανώς του 3ου μ.Χ. αι.
Σε φωτογραφίες του μωσαϊκού, που δημοσίευσαν τοπικοί αξιωματούχοι, διακρίνονται τα περίπλοκα μοτίβα και οι πολύχρωμες λεπτομέρειές του, πολλές από τις οποίες διατηρούνται ανέπαφες, αντιστεκόμενες στον καταλύτη χρόνο.
Στην ανακοίνωσή τους οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι «μετά από αμέτρητες δεκαετίες αποτυχημένων προσπαθειών», οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν «μέρος του δαπέδου και τα θεμέλια της ρωμαϊκής βίλας που βρίσκεται βόρεια της πρωτεύουσας, και η οποία ανακαλύφθηκε από μελετητές πριν από έναν αιώνα».
Στόχος των αρχαιολόγων ήταν να «προσδιορίσουν την ακριβή έκταση και τοποθεσία της αρχαίας κατασκευής». Προσθέτουν δε ότι προτεραιότητα τώρα είναι να διασφαλιστεί ότι το κοινό θα μπορεί να απολαμβάνει τη θέα του μωσαϊκού, αν και θα απαιτηθούν πολλοί πόροι και αρκετός χρόνος γι’ αυτό.
Οι αρχαιολογικοί χώροι στην Ιταλία, όπως εκείνος της Πομπηίας, αρχίζουν σιγά σιγά να υποδέχονται και πάλι επισκέπτες καθώς η χώρα βγαίνει σταδιακά από το παρατεταμένο lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass