Starship:

Εξερράγη σε δοκιμή

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2020 12:45

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Άδοξο τέλος είχε η εκτόξευση του πυραύλου Starship του προγράμματος SpaceX, καθώς εξερράγη σε δοκιμή και κάηκε ολοσχερώς. Η εταιρεία πραγματοποιούσε δοκιμή στην μηχανή του πυραύλου στις εγκαταστάσεις της στο Τέξας. Αρχικά το τεστ φαινόταν να πηγαίνει καλά, αλλά τελικά η μηχανή με τον κωδικό “Serial Number 4” εξερράγη θεαματικά.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, δεν πρόκειται για μηχανή πυραύλου που θα χρησιμοποιήσει η NASA, αλλά ο πύραυλος Starship θα χρησιμοποιηθεί για μεταφορά προμηθειών και ανθρώπων στη Σελήνη και τον Άρη. Στόχος είναι να χρησιμεύσει σαν ένα αεροσκάφος και να κάνει αρκετές φορές το ίδιο ταξίδι. Όπως φανερώνει και η κωδική ονομασία του, το τελευταίο Starship είναι το τέταρτο που έχει δημιουργήσει η SpaceX.
Σύμφωνα με το Wikipedia, η SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.) είναι αμερικανική ιδιωτική εταιρεία αεροδιαστημικής τεχνολογίας και παροχής υπηρεσιών διαστημικών μεταφορών. Η έδρα της βρίσκεται στο Χόθορν της Καλιφόρνια, όπου και ιδρύθηκε το 2002 από τον επιχειρηματία Ίλον Μασκ, με στόχο να μειώσει το κόστος των διαστημικών μεταφορών και να αναπτύξει την τεχνολογία για τον εποικισμό του Άρη. Στο πλαίσιο αυτών των στόχων, η SpaceX έχει αναπτύξει την Οικογένεια πυραύλων Falcon και την οικογένεια διαστημικών οχημάτων Dragon, συστήματα που σήμερα χρησιμοποιούνται αμφότερα για τη μεταφορά φορτίων σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η SpaceX έχει στο ενεργητικό της σημαντικά επιτεύγματα: ήταν η πρώτη εταιρεία που βασιζόμενη σε ιδιωτική χρηματοδότηση έθεσε σε τροχιά πύραυλο υγρών καυσίμων (τον πύραυλο Falcon 1 το 2008), η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που κατάφερε επιτυχημένα να εκτοξεύσει, να θέσει σε τροχιά και να ανακτήσει ένα διαστημικό σκάφος (το Dragon το 2010) και η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που έστειλε διαστημικό σκάφος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (το Dragon το 2012). Επίσης, πέτυχε την πρώτη κάθετη προσγείωση πυραύλου που είχε χρησιμοποιηθεί για την αποστολή φορτίου σε τροχιά και την πρώτη επανάχρηση πυραύλου που είχε αποστείλει φορτίο σε τροχιά (με τον Falcon 9 το 2015 και το 2017 αντίστοιχα), ενώ έγινε και η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που εκτόξευσε φορτίο σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο (με τον πύραυλο Falcon Heavy το 2018).
Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX Ίλον Μασκ αποκάλυψε τη γενική αρχιτεκτονική ενός νέου προγράμματος, που ονομάζεται Σύστημα Διαπλανητικών Μεταφορών. Πρόκειται για μια φιλόδοξη πρωτοβουλία, η οποία με ιδιωτική χρηματοδότηση θα αναπτύξει διαστημική τεχνολογία για χρήση σε επανδρωμένες διαπλανητικές πτήσεις, με πρώτο στόχο τη δημιουργία μιας μόνιμης και αυτόνομης βάσης στον πλανήτη Άρη..

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass