Οργή για Τραμπ

ΝΕΚΡΟΣ 19ΧΡΟΝΟΣ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΦΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΦΛΟΪΝΤ

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2020 12:00

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Με αίμα βάφτηκαν οι διαδηλώσεις για την δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, με έναν 19χρονο να χάνει τη ζωή του, σε τυφλή επίθεση κατά διαδηλωτών που διαπράχθηκε με φορτηγάκι.


Για την περίεργη αυτή υπόθεση δεν έχουν γίνει γνωστά πολλά ακόμη, ωστόσο – σύμφωνα με την αστυνομία – ο δράστης, επιβαίνοντας σε ένα γκρι Dodge Durango – σταμάτησε σε διαδήλωση ατόμων που διαμαρτύρονταν για την αστυνομική βία και άνοιξε πυρ στα τυφλά.
Ένας 19χρονος σκοτώθηκε επί τόπου. Βίντεο που εξασφάλισε το Detroit Free Press, δείχνει έναν άνδρα να αιμορραγεί από το στήθος μετά την επίθεση, ενώ άνθρωποι που βρίσκονται μαζί του προσπαθούν να τον επαναφέρουν. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί ανακοίνωσαν πως είχε ξεψυχήσει ήδη. Ο δράστης αναζητείται.

ΧΗΜΙΚΑ, ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ, ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ...
Στο μεταξύ, η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη δακρυγόνων κατά του πλήθους και σε μπαράζ προσαγωγών, γύρω στα μεσάνυχτα, αναφέροντας πως η συγκέντρωση ήταν παράνομη, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με την αστυνομία έγιναν εννιά συλλήψεις, μόνο τη νύχτα. Στον λευκό αστυνομικό, Chauvin, που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Η οικογένεια του θύματος εξέφρασε μεν ικανοποίηση για τη σύλληψη του αστυνομικού, που είναι κατ’ αυτήν «ένα πρώτο βήμα» στον δρόμο προς την απόδοση δικαιοσύνης}, αλλά επισήμανε πως η εξέλιξη ήταν «καθυστερημένη» και ανεπαρκής. «Θέλουμε να του απαγγελθεί δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και εκ προμελέτης. Και θέλουμε να δούμε και τους άλλους αστυνομικούς (που ενέχονται στην υπόθεση) να συλλαμβάνονται», τόνισε η οικογένεια σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Η εικόνα του αστυνομικού να πνίγει μέχρι θανάτου τον συλληφθέντα, έχοντας το χέρι στην τσέπη, έκανε τον γύρο του κόσμου και προκάλεσε έκρηξη οργής. Το τελευταίο πράγμα που ακούγεται να επαναλαμβάνει ο Φλόιντ είναι “δεν μπορώ να αναπνεύσω, σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω”. Ο Σόβιν και οι υπόλοιποι τρεις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην τραγωδία αποτάχθηκαν, μόνο όμως μετά την κατακραυγή και τη δημοσιότητα.
“Μας συνθλίβουν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πεθαίνουμε, αδερφέ, με το γόνατο κάποιου στον λαιμό μας, όταν δεν έχουμε κάνει τίποτα απολύτως (…). Λοιπόν, πάει, τελειώσαμε. Θέλω να πω, είμαστε ήδη νεκροί, ας πεθάνουμε υπερασπιζόμενοι μια δίκαιη υπόθεση, όχι;” είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διαδηλωτής στη Μινεάπολη.
Ο ΝΤ. ΤΡΑΜΠ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει μιλήσει επανειλημμένα για ένα «τραγικό» έγκλημα, στράφηκε κατόπιν εναντίον των «τραμπούκων», των «ταραχοποιών». «Όταν αρχίζουν λεηλασίες, αρχίζουν τα πυρά», διεμήνυσε σε ανάρτησή του στο Twitter, την οποία όμως η διαχείριση του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης έκρυψε, τοποθετώντας ειδική σήμανση που επισημαίνει πως αποτελούσε εξύμνηση «της βίας». Αργότερα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε να υπαναχωρεί, λέγοντας πως δεν θέλει οι αρχές να αρχίσουν «να ρίχνουν», λέγοντας «καταλαβαίνω τον πόνο» αυτών που διαμαρτύρονται, επιμένοντας ταυτόχρονα πως δεν θα επιτρέψει να επικρατήσει η «αναρχία», οι ταραχοποιοί να «πνίξουν τη φωνή τόσων πολλών ειρηνικών διαδηλωτών».
Ο ΜΠ. ΟΜΠΑΜΑ
Σε πολύ διαφορετικό τόνο, ο Δημοκρατικός προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι μοιράζεται την «απελπισία» των εκατομμυρίων Αφροαμερικανών, για τους οποίους «το ότι τυχαίνουν διαφορετικής μεταχείρισης στη βάση της φυλής τους είναι τραγικό, οδυνηρό και με εξοργιστικό τρόπο ‘κοινότοπο’».
Στους ιστότοπους η οργή ξεχειλίζει
Η οργή εκδηλώθηκε σε πολλές αμερικανικές πόλεις. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «σταματήστε να μας σκοτώνετε». Στη Νέα Υόρκη, συγκεντρώθηκαν περίπου χίλιοι διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα εναντίον της αστυνομίας. Στο Ντένβερ, ένας αυτοκινητόδρομος αποκλείστηκε. Στο Λούιβιλ, στην πολιτεία Κεντάκι, σημειώθηκαν επεισόδια όταν κάτοικοι απαίτησαν δικαιοσύνη για την Μπριόνα Τέιλορ, μια μαύρη που έπεσε νεκρή από πυρά της αστυνομίας στην είσοδο του διαμερίσματός της τον Μάρτιο.
Τα πάθη έχουν εξαφθεί πολύ πέραν των συνόρων των ΗΠΑ. Οι εκκλήσεις να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ πολλαπλασιάζονται από τους χρήστες ιστότοπων δικτύωσης σε πολλές χώρες. Η υπόθεση θύμισε εκείνη του Έρικ Γκάρνερ, του νεαρού μαύρου που πέθανε από ασφυξία το 2014 στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από λευκούς αστυνομικούς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass