ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Αγενής, προσβλητικός και αδιάβαστος σε συνομιλίες με ηγέτες

Ποια ηγέτιδα αποκάλεσε «ηλίθια»

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2020 12:05

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του CNN για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες

του Ντόναλντ Τραμπ με ξένους αρχηγούς κρατών. Σύμφωνα με πηγές του CNN, που ήταν μπροστά στα τηλεφωνήματα ή διάβασαν τις απομαγνητοφωνήσεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν απροετοίμαστος στις περισσότερες συνομιλίες του, με αποτέλεσμα να... τον κάνουν ό,τι θέλουν έμπειροι ηγέτες, όπως ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συμπεριφορά του προκάλεσε έντονη ανησυχία σε ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένων πρώην υπουργών, συμβούλων εθνικής ασφάλειας και του πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι- ότι ο ίδιος ο πρόεδρος έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Πρώην στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ, όπως οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας Εϊτς Αρ ΜακΜάστερ και Τζον Μπόλτον, ο υπουργός Aμυνας Τζέιμς Μάτις και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που άκουγαν κάποιες συνομιλίες, συμπέραναν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έλεγε ασυναρτησίες κατά τη διάρκεια των τηλεφωνημάτων του σε ξένους ηγέτες.
Εντύπωση, όμως, δεν προκαλεί μόνο η δουλοπρέπεια του Τραμπ απέναντι στους ηγέτες της Ρωσίας και της Τουρκίας, αλλά και η αγένειά του απέναντι σε αρχηγούς κρατών που αποτελούν παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και ιδιαίτερα σε γυναίκες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ τακτικά έκανε bullying και ταπείνωνε ηγέτες συμμάχων των ΗΠΑ. Ιδιαίτερη «αδυναμία» είχε σε δύο γυναίκες: την Τερέζα Μέι και την Άνγκελα Μέρκελ.
Συγκεκριμένα στην πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, είπε ότι είναι «αδύναμη και δειλή», ενώ είχε αποκαλέσει «ηλίθια» την Ανγκελα Μέρκελ, στη μεταξύ τους συνομιλία.
Αν και είχε ξεσπάσματα οργής με πολλούς ηγέτες, έκανε τις πιο άγριες επιθέσεις στις γυναίκες. Στις συζητήσεις του με την Μέι και την Μέρκελ, ο Τραμπ τις ταπείνωνε με τρόπο «σχεδόν σαδιστικό», περιγράφουν οι πηγές του CNN.
«Κάποια από τα πράγματα που είπε στην Άνγκελα Μέρκελ ήταν απίστευτα. Την αποκάλεσε ανόητη και την κατηγόρησε ότι την έχουν του χεριού τους οι Ρώσοι. Είναι πιο σκληρός στα τηλεφωνήματα με αυτούς που βλέπει ως πιο αδύναμους και αδύναμος με εκείνους που θα έπρεπε να είναι σκληρός», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος.
Τα τηλεφωνήματα με την Μέρκελ ήταν τόσο ασυνήθιστα, επιβεβαίωσε Γερμανός αξιωματούχος, που το Βερολίνο έλαβε ειδικά μέτρα προκειμένου το περιεχόμενό τους να παραμείνει μυστικό. Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η συμπεριφορά του Τραμπ απέναντι στην Μέρκελ ήταν «πολύ επιθετική» και ότι επειδή ήταν προβληματικές αυτές οι επικοινωνίες, πλέον εμπλέκεται σε αυτές μόνο ένας μικρός αριθμός Γερμανών αξιωματούχων.
Οι συζητήσεις του με την Μέι, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 2016 ως το 2019, περιγράφονται ως «εξευτελιστικές και εκφοβιστικές» και ο Τραμπ της έκανε επιθέσεις, λέγοντάς την «ηλίθια» και δειλή σε ό,τι αφορά την προσέγγισή της στα θέματα του Brexit, του ΝΑΤΟ και της μετανάστευσης.
«Εκνευριζόταν για κάτι με την Τερέζα Μέι και μετά γινόταν κακός μαζί της στο τηλέφωνο», ανέφερε μία πηγή του CNN.
Οι δύο γυναίκες αντιμετώπιζαν διαφορετικά αυτές τις επιθέσεις. Η Μέρκελ παρέμενε ήρεμη και ατάραχη και συχνά αντιμετώπιζε τον Τραμπ παραθέτοντας γεγονότα. Αντίθετα η Μέι ήταν ταραγμένη και νευρική στις συζητήσεις της με τον Τραμπ. «Ξεκάθαρα την εκφόβιζε και ήθελε να το κάνει αυτό», δήλωσε πηγή του CNN.
Επιθέσεις και σε Μακρόν και Τριντό
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε υποτιμητικά και σε άλλους ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.
Μετά τον Ερντογάν, ο Μακρόν ήταν εκείνος που επικοινώνησε περισσότερες φορές με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ο Γάλλος πολλές φορές προσπάθησε να πείσει τον Τραμπ να αλλάξει στάση σε θέματα για το περιβάλλον και την ασφάλεια, όπως για παράδειγμα σχετικά με τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά.
Συνήθως ο Μακρόν δεν πετύχαινε κάτι σε σημαντικά ζητήματα, ενώ ο Τραμπ ενοχλούνταν από τα πολλά αιτήματα του Γάλλου προέδρου και τον επέπληττε ή του έκανε διαλέξεις- και με προσωποποιημένα λεκτικά χτυπήματα- ιδιαίτερα επειδή η Γαλλία και άλλες χώρες δεν πετύχαιναν τους στόχους του ΝΑΤΟ ή για τη μεταναστευτική πολιτική του.
«Έκαναν μαλ...» έλεγε για τους προκατόχους του
Τέλος, ο Τραμπ κόμπαζε ακατάπαυστα σε άλλους ηγέτες μεταξύ άλλων ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν- για τα πλούτη του, την εξυπνάδα του, τα «σπουδαία» επιτεύγματά του ως πρόεδρος και τη «βλακεία» των προκατόχων του στο Οβάλ Γραφείο, σύμφωνα με τις πηγές του CNN.
Στις συζητήσεις του με τον Πούτιν και τον Ερντογάν, ο Τραμπ μιλούσε με τα χειρότερα λόγια για τους προκατόχους του, Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα. «Ηταν ηλίθιοι και έκαναν μαλ...», έλεγε χαρακτηριστικά.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass