ΡΩΣΙΑ Θα επιχειρήσουν ανάσταση των μαμούθ

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2015 8:04

 

ΜΟΣΧΑ

Νέο εργαστήριο που δημιουργήθηκε σε μια ρωσική πόλη κοντά στην Αρκτική ξεκινά προσπάθειες για να κλωνοποιήσει το τριχωτό μαμούθ της εποχής των παγετώνων, χρησιμοποιώντας DNA από κουφάρια που βρέθηκαν κατεψυγμένα στο έδαφος της Σιβηρίας.

Η νεκρανάσταση των μαμούθ είναι ο ευσεβής πόθος αρκετών ερευνητικών ομάδων, μεταξύ άλλων στο Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, μέχρι σήμερα όμως κανείς δεν έχει καταφέρει να απομονώσει γενετικό υλικό από τα διαθέσιμα δείγματα.

Οι ερευνητές στο ολοκαίνουργιο εργαστήριο του Μουσείου Μαμούθ της πόλης Γιακούτσκ, το οποίο υπάγεται στο Βορειοανατολικό

Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο, θα επιχειρήσουν να απομονώσουν DNA από τα χιλιάδες δείγματα ιστών από μαμούθ που έχουν συλλεχθεί

στην Αρκτική.

Σύμφωνα με το Russia Today, απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός «Πάρκου του Πλειστόκαινου», κατ΄αναλογία με το Jurrasic Park, στο οποίο κλώνοι εξαφανισμένων ζώων θα δίνουν μια εικόνα για την προϊστορική γη.

Ο στόχος φαίνεται υπερφιλόδοξος, το εργαστήριο όμως σκοπεύει να ασχοληθεί όχι μόνο με το μαμούθ αλλά και με άλλα εξαφανισμένα είδη όπως ο τριχωτός ρινόκερος και οι πρόγονοι των σημερινών βισόνων.

Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα κουτάβι που παγιδεύτηκε στους πάγους της Σιβηρίας πριν από 12.400 χρόνια· ένα άλογο 4.500 ετών· ένα αρχαίο είδος βίσονα 8.000 ετών· και βέβαια τη «Γιούκα», ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μαμούθ, ηλικίας 39.000 ετών.

Εφόσον καταφέρουν να απομονώσουν ολόκληρο το γενετικό υλικό ενός εξαφανισμένου είδους, οι ερευνητές θα μπορούσαν να εισάγουν το DNA σε απύρηνα ωάρια σύγχρονων ειδών. Το τριχωτό μαμούθ, για παράδειγμα, θα μπορούσε να κλωνοποιηθεί χρησιμοποιώντας ωάρια ελέφαντα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass