Ενώνουν δυνάμεις Χαμάς και Φατάχ

Ενάντια στα σχέδια του Ισραήλ να προσαρτήσει περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2020 12:15

Οι αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις Φατάχ και Χαμάς συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησαν χθες «να ενωθούν» ενάντια στα σχέδια του Ισραήλ να προσαρτήσει περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, δήλωσαν αξιωματούχοι, την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εντείνει τις συνομιλίες του με Αμερικανούς αξιωματούχους προκειμένου να καθορίσει το σχέδιο δράσης του.


«Θέτουμε σε εφαρμογή όλους τους μηχανισμούς για να διασφαλίσουμε την εθνική ενότητα απέναντι στο ισραηλινό σχέδιο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Φάταχ Τζιμπρίλ Ραζούμπ, λέγοντας ότι οι δύο οργανώσεις θέλουν «να μιλούν με μία, ενωμένη φωνή», στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τον Σάλεχ αλ Αρούρι, στέλεχος της Χαμάς.
Η Χαμάς, ένα ισλαμιστικό κίνημα, κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Φατάχ που είναι πιο κοσμική κυβερνά τη Δυτική Όχθη. Τα δύο κινήματα βρίσκονται σε αντιπαράθεση από το 2007 όταν η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα, έναν χρόνο αφού κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές. Έκτοτε όλες οι προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ τους απέτυχαν.
Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο αναλυτή Γάσαν Χατίμπ, η χθεσινή τηλεδιάσκεψη «είναι από μόνη της σημαντική διότι καταδεικνύει τη σημασία που έχει το θέμα της προσάρτησης στα μάτια των Παλαιστίνιων διαφορετικών πολιτικών τάσεων».
Η Χαμάς και η Φατάχ θεωρούν ότι πρόκειται για ένα «πολύ επικίνδυνο» σχέδιο και «αρκετά σημαντικό για να βάλουν στην άκρη τις διαφωνίες τους», εκτίμησε ο Χατίμπ.
Το ισλαμιστικό κίνημα είχε πρόσφατα ζητήσει «να ενωθεί η πολιτική τάξη» των Παλαιστίνιων απέναντι στο αμερικανικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, στο οποίο αντιτίθενται και το οποίο έχουν καταδικάσει ο ΟΗΕ, η ΕΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει την προσάρτηση από το Ισραήλ της Κοιλάδας του Ιορδάνη και των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, μια περιοχή την οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, και τη δημιουργία ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους στις περιοχές της Δυτικής Όχθης που απομένουν και τη Δυτική Όχθη, περιοχές που απέχουν 50 χιλιόμετρα μεταξύ τους και συνδέονται με έναν διάδρομο.
Από την ισραηλινή πλευρά ο Νετανιάχου έχει αυξήσει τις συναντήσεις του με Αμερικανούς αξιωματούχους για το σχέδιο προσάρτησης. Βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε με το «Λευκό-Μπλε» του Μπένι Γκαντς για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, το Ισραήλ επί της αρχής μπορούσε ήδη από προχθές να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο του Τραμπ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass