Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΣΠΑΝΙΔΑ 106 ΕΤΩΝ:

Επέζησε από 2 πανδημίες με διαφορά... 100 ετών

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2020 12:01

ΜΑΔΡΙΤΗ
Χαμόγελα και αισιοδοξία σκορπίζει η περίπτωση μιας Ισπανίδας γιαγιάς ηλικίας 106 ετών

που κατάφερε να επιβιώσει όχι μόνον του φονικού κορονοϊού, αλλά και της πανδημίας της ισπανικής γρίπης πριν από 102 χρόνια!
Η Άνα ντελ Βάλε ήταν μόλις επτά ετών όταν νόσησε από τη διαβόητη ισπανική γρίπη με τα δεκάδες εκατομμύρια νεκρών ανά την υφήλιο. Kι όμως επέζησε. Και τώρα, έναν αιώνα αργότερα, στην ηλικία των 106 κατάφερε να βάλει κάτω άλλον έναν φονικό ιό, αυτόν του Covid-19.
Η απίθανη γιαγιά, που θα γιορτάσει τα 107α γενέθλιά της τον Οκτώβριο, ήταν μία από τους τροφίμους του οίκου ευγηρίας στην Ρόντα της Ανδαλουσίας, που διαγνώστηκαν θετικοί στο νέο κορονοϊό τον περασμένο Μάρτιο.
Η νύφη της, Πακι Σάντσεθ, μίλησε σε τοπικό δίκτυο για την θαυματουργή ανάρρωσή της. «Είναι μια σούπερ γιαγιά, μια πολεμίστρια. Το τρίτο διαγνωστικό της τεστ για τον κορονοϊό βγήκε αρνητικό. Οι γιατροί μας είπαν ότι κάποια μέρα φυσικά και θα πεθάνει, αλλά όχι σήμερα κι όχι από του Covid-19».
«Μην χάνετε ποτέ τις ελπίδες»...
Η περίπτωση της υπερήλικης Ισπανίδας θυμίζει εκείνη μιας Ιταλίδας 104 ετών, που και εκείνη επέζησε από δύο πανδημίες. Η νύφη της Άνα ντελ Βάλε αποκάλυψε στο ισπανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Efe πώς κατάφερε η πεθερά της να βάλει κάτω τον ιό της ισπανικής γρίπης που σάρωσε τον πλανήτη το 1918. «Ήταν ένα κοριτσόπουλο που ζούσε στην επαρχία, ηλικίας γύρω στα επτά και την εποχή εκείνη όλοι στην οικογένεια είχαν αρρωστήσει βαριά. Η Άνα πήγε να πάρει γάλα από ένα κοντινό αγρόκτημα, αλλά κατέρρευσε κάτω από μια βελανιδιά. Τη βρήκε η μάνα της ώρες αργότερα με υψηλό πυρετό.» Η Άνα κατόρθωσε, ωστόσο, να επιζήσει και έναν αιώνα αργότερα έγινε η γηραιότερη στην πατρίδα της και πιθανώς σ’ ολόκληρο τον κόσμο που ανάρρωσε από του Covid-19.
«Στις 9 Μαρτίου μας είπαν ότι απαγορεύονται πλέον οι επισκέψεις συγγενών στον οίκο ευγηρίας, όπου ζούσε από το 2012», εξηγεί η νύφη της. «Δέκα μέρες αργότερα μας ενημέρωσαν ότι όλοι οι τρόφιμοι θα υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις επειδή αρκετά μέλη του προσωπικού είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό». Στις 20 Μαρτίου η οικογένεια της Άνα πληροφορήθηκε ότι η γιαγιά ήταν μεταξύ εκείνων που διαγνώστηκαν θετικοί και ότι θα μεταφερόταν σε ΜΕΘ νοσοκομείου. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις η γιαγιά κατάφερε να νικήσει και αυτή τη λοιμώδη ασθένεια και να πάρει εξιτήριο – νέα που προκάλεσαν συγκίνηση στους δικούς της. «Είναι μια υπόθεση που σκορπίζει χαρά και αισιοδοξία», λέει η νύφη της. «Μην χάνετε ποτέ τις ελπίδες...»