Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Π.Ο.Υ. ΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟ:

Η κρίση μπορεί να χειροτερεύει συνεχώς

Στα 13 εκατομμύρια έφτασαν παγκοσμίως τα κρούσματα, αυξήθηκαν κατά 1.000.000 σε πέντε ημέρες

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2020 12:05

ΓΕΝΕΥΗ  
Μια δραματική προειδοποίηση απηύθυνε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,

ο οποίος σημειώνει πως η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει τη δυναμική να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο, εάν όλα κράτη δεν ακολουθήσουν πιστά τις βασικές υγειονομικές προφυλάξεις. «Επιτρέψτε μου να μιλήσω με ευθύτητα, πάρα πολλές χώρες οδεύουν προς λάθος κατεύθυνση, ο ιός παραμένει ο νούμερο ένα δημόσιος εχθρός», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, μέσω τηλεδιάσκεψης, από τα κεντρικά του οργανισμού στη Γενεύη.
«Εάν δεν τηρούνται τα βασικά, ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί αυτή η πανδημία, είναι να χειροτερέψει και να χειροτερέψει και να χειροτερέψει. Όμως, δεν χρειάζεται να γίνει έτσι», πρόσθεσε.
Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 13 εκατομμύρια παγκοσμίως χθες  σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, καταγράφοντας αύξηση 1 εκατομμυρίου σε μόλις 5 ημέρες.
Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι περίπου τριπλάσιος εκείνου των σοβαρών περιπτώσεων γρίπης που καταγράφονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 568.500 θάνατοι που συνδέονται με τον κορονοϊό, στο ίδιο εύρος με τον αριθμό των θανάτων που σημειώνονται κάθε χρόνο από τη γρίπη σε όλο τον κόσμο. Ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε στις 10 Ιανουαρίου στην Ουχάν, στην Κίνα, προτού οι μολύνσεις και οι θάνατοι να εκτοξευθούν στην Ευρώπη και αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.


ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΜΕΤΡΩΝ
Πολλές σκληρά πληγείσες χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού (lockdown) που είχαν επιβάλει προκειμένου να επιβραδύνουν τη μετάδοση της COVID-19. Άλλα μέρη, όπως η Μελβούρνη στην Αυστραλία, εφαρμόζουν έναν νέο γύρο κλεισιμάτων.
Η καταμέτρηση του Reuters, που βασίζεται σε κυβερνητικά στοιχεία δείχνει πως η ασθένεια επιταχύνεται ταχύτερα στη Λατινική Αμερική. Η Αμερική καταγράφει περισσότερες από τις μισές μολύνσεις παγκοσμίως και τους μισούς θανάτους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν ένα καθημερινό παγκόσμιο ρεκόρ 69.070 νέων μολύνσεων στις 10 Ιουλίου. Στη Βραζιλία, 1,86 εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στα τεστ, περιλαμβανομένου του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, και περισσότεροι από 72.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει.
Η Ινδία, η χώρα με τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων, καταγράφει κατά μέσο όρο 23.000 νέες μολύνσεις κάθε μέρα από τις αρχές Ιουλίου.
Σε χώρες με περιορισμένη ικανότητα διενέργειας διαγνωστικών τεστ, οι αριθμοί των κρουσμάτων αντανακλούν μόνο ένα τμήμα των συνολικών μολύνσεων.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP, η περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής έγινε χθες η πιο πληγείσα περιοχή στον κόσμο από την πανδημία του νέου κορονοϊού σε αριθμό θανάτων μετά την Ευρώπη, με περισσότερους από 144.000 επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους.