ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΗΝΕΣ ΧΑΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Το όνειδος της Ευρώπης

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2015 0:47 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 1:29

 

 


ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ
Μετά το χάος που επικράτησε στις αποβάθρες του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Βουδαπέστης, νέες σκηνές-όνειδος για την Ευρώπη εκτυλίχθηκαν στην ουγγρική πόλη Μπίτσκε όταν οι αστυνομικές δυνάμεις σταμάτησαν τρένο προσφύγων αναγκάζοντάς τους να αποβιβαστούν για να μεταφερθούν σε κέντρο μεταναστών.
Δεκάδες πρόσφυγες ρίχτηκαν στις ράγες -ανάμεσά τους ένας απεγνωσμένος πατέρας που πάλεψε με τις δυνάμεις καταστολής για να κρατήσει τη γυναίκα του και το μωρό τους στις ράγες για τη δυτική Ευρώπη. Άλλοι έτρεχαν να διαφύγουν και άλλοι κρέμονταν από τα παράθυρα του τρένου φωνάζοντας «όχι καταυλισμός».
Η ουγγρική αστυνομία ανακήρυξε την περιοχή «ζώνη επιχειρήσεων» και άρχισε να απωθεί, ακόμη και με τη χρήση γκλομπ, τους δημοσιογράφους από το σημείο, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Reuters.
Πολλοί εκ των προσφύγων και μεταναστών πίστευαν ότι κατευθύνονται στην Αυστρία και τη Γερμανία. Εξαντλημένοι και μπερδεμένοι, στοιβάχτηκαν στα βαγόνια νομίζοντας ότι η οδύσσεια πλησιάσει στο τέλος της.
Η ουγγρική αστυνομία σταμάτησε ωστόσο το τρένο σε απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων από τη Βουδαπέστη, στην πόλη Μπίτσκε όπου λειτουργεί κέντρο υποδοχής μεταναστών. Ζητήθηκε από τους πρόσφυγες να κατέβουν από το τρένο, ενώ όλοι οι άλλοι επιβάτες αποβιβάστηκαν και επιβιβάστηκαν σε άλλη αμαξοστοιχία.
ΡΕΝΤΣΙ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΝΑ ΣΥΓΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ
Η Ευρώπη δεν μπορεί να αρκείται στο να συγκινείται μπροστά σε εικόνες «που σφίγγουν την καρδιά και συγκλονίζουν την ψυχή», όπως αυτή του πνιγμένου μικρού σύρου πρόσφυγα, δηλώνει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
«Δεν μπορεί απλώς να συγκινείται, πρέπει και να κινηθεί» τόνισε ο Ρέντσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Μαλτέζο ομόλογό του Τζόζεφ Μάσκατ στη Φλωρεντία.
«Το γεγονός ότι ένας πατέρας προσπαθεί να επιστρέψει στο Κομπάνι για να θάψει την οικογένειά του» δεν οφείλεται «σε λάθος της Ευρώπης», δήλωσε.
Όμως «η Ευρώπη έχει καθήκον να δώσει μία ενιαία απάντηση που να βασίζεται στο ευρωπαϊκό δικαίωμα στο άσυλο, σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σε ευρωπαϊκά μέτρα επαναπατρισμού και σε μια συνολική στρατηγική στις χώρες προέλευσης» σημείωσε.
Ο ΚΑΜΕΡΟΝ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ
Υπό πίεση τελεί ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για να αποδεχθεί μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων έπειτα από τη δημοσίευση της φωτογραφίας του μικρού Αϊλάν Κούρντι που φόρτισε συναισθηματικά τη δημόσια συζήτηση στη Βρετανία.
Ο Κάμερον επικρίθηκε έντονα για τη δήλωση ότι δεν θεωρεί ότι η απάντηση στην κρίση είναι η υποδοχή όλο και περισσότερων προσφύγων, αλλά η αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, λίγες ώρες πριν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στείλουν σε ολόκληρο τον κόσμο την αβάσταχτη εικόνα του άψυχου παιδιού.
«Κύριε Κάμερον το καλοκαίρι τελείωσε...Τώρα χειρίσου την μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» είναι ο τίτλος επάνω από την φωτογραφία στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Sun.
Η αλλαγή αυτή στον τόνο μίας εφημερίδας που τον Απρίλιο επικρίθηκε από τον επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ όταν αρθρογράφος της περιέγραψε ως «κατσαρίδες» τους πρόσφυγες, δείχνει τη συναισθηματική φόρτιση που προκάλεσε η φωτογραφία του Αϊλάν Κούρντι, αλλά και οι υπόλοιπες εικόνες από ολόκληρη την Ευρώπη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass