ΙΣΠΑΝΙΑ

Πολιτική θύελλα για τον Χουάν Κάρλος

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2020 12:52

ΜΑΔΡΙΤΗ
Πολιτική θύελλα στην Ισπανία και τεράστια ζημιά στον θεσμό της μοναρχίας προκάλεσε το σκάνδαλο, όπου εμπλέκονται ο - δημοφιλής κατά το μεγαλύτερο διάστημα της βασιλείας του - Χουάν Κάρλος, η ερωμένη του, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και το περιβόητο σαφάρι στην Αφρική.

Ο Χουάν Κάρλος βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο έρευνες: η μία στην Ελβετία όπου η εισαγγελία ερευνά πώς κατέληξαν στα χέρια του 65 εκατ. ευρώ από τη Σαουδική Αραβία μέσω offshore λογαριασμού, που συνδέεται με μια σύμβαση για την κατασκευή τρένων υψηλής ταχύτητας και η δεύτερη από τους εισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας, με στόχο να αποκαλυφθεί αν ο πρώην μονάρχης μπορεί να συνδεθεί ποινικά με πράξεις φοροαποφυγής και ξεπλύματος χρήματος.
«Ο Χουάν Κάρλος απέσυρε 100.000 ευρώ μηνιαίως από τον λογαριασμό του στην Ελβετία μεταξύ του 2008 και του 2012» ανέφεραν στις αρχές Ιουλίου ισπανικά ΜΜΕ. Ο αμαυρωμένος από τα σκάνδαλα πρώην βασιλιάς, διαμένει προσωρινά στηνΔομινικανή Δημοκρατία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα La Vanguardia.
Η απόφαση του Χουάν Κάρλος να αυτοεξοριστεί - καθώς η σύζυγός του Σοφία θα παραμείνει στο Palacio de la Zarzuela της Μαδρίτης - είναι η τελευταία μιας σειράς προσπαθειών να περιοριστεί η ζημιά στο κύρος της μοναρχίας.  Το σκάνδαλο, ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο να εκτονωθεί με τη φυγή του Χουάν Κάρλος στο εξωτερικό καθώς ένα από τα βασικά αιτήματα των αριστερών Podemos, ελασσόνων εταίρων στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τους Σοσιαλδημοκράτες του Πέδρο Σάντσεθ, είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της μοναρχίας στη χώρα. Ο ηγέτης τους, Πάμπλο Ιγκλέσιας, που εξαπέλυσε μύδρους κατά του Χουάν Κάρλος μετά την ανακοίνωση της απόφασής του να αυτοεξοριστεί, είπε, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ότι μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα είναι εφικτή μια «ομοσπονδιακή δημοκρατία», ενώ η υπουργός Ισότητας, Ιρένε Μοντέρο δήλωσε ότι η είναι δύσκολο να διαχωριστεί η διαφθορά από τον Οίκο των Βουρβώνων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass