Το αγαπημένο εκρηκτικό των Ταλιμπάν

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΙΤΡΙΚΟ ΑΜΜΩΝΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΒΗΡΥΤΟΥ

Δημοσίευση: 06 Αυγ 2020 12:40

ΒΗΡΥΤΟΣ
Το νιτρικό αμμώνιο, το οποίο φέρεται να προκάλεσε τις εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού με τους δεκάδες νεκρούς και τους χιλιάδες τραυματίες και άστεγους, είναι μια άοσμη κρυσταλλική ουσία.

Αποτελεί την πρώτη ύλη για τα λιπάσματα, αλλά ταυτόχρονα και την αιτία πολλών εκρήξεων και δυστυχημάτων σε εργοστάσια σε όλον τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες. Σε αυτά περιλαμβάνονται η έκρηξη σε εργοστάσιο φυτικών λιπασμάτων το 2013 στο Τέξας των ΗΠΑ με 15 νεκρούς, που θεωρήθηκε δολιοφθορά, αλλά και η έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο στην Τουλούζη της Γαλλίας το 2001 με 31 νεκρούς, το οποίο θεωρήθηκε δυστύχημα.
Το νιτρικό αμμώνιο δεν είναι εκρηκτική ύλη, ωστόσο μπορεί να καταστεί εύφλεκτο υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Είναι, επίσης, βασικό συστατικό βιομηχανικού εκρηκτικού το οποίο χρησιμοποιείται στις εξορύξεις μεταλλευμάτων, ουσία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή βομβών και το αγαπημένο εκρηκτικό των Ταλιμπάν. Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν τη μείξη του νιτρικού αμμωνίου με ανθρακικό ασβέστιο για να δημιουργηθεί νιτρικό ασβέστιο, το οποίο είναι ασφαλέστερο. Στις ΗΠΑ, μετά το χτύπημα στην Οκλαχόμα το 1995, που στοίχισε τη ζωή σε 168 ανθρώπους, οι κανονισμοί έγιναν αυστηρότεροι με το πρόγραμμα (ANSP) Under the
Chemical Facility Anti-Terrorism Program.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass