Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

Καταδικάζει τηρώντας στάση αναμονής

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2020 12:00

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Την απροθυμία της Ε.Ε. να κινηθεί πέρα από την έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο και να αναλάβει δράση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα ανέδειξε η Σύνοδος Κορυφής που ολοκληρώθηκε χθες. Η Ελλάδα και η Κύπρος πέτυχαν μεν να συμπεριληφθούν δύο παράγραφοι στα συμπεράσματα της Συνόδου σχετικά με την Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία ανακοίνωνε εκ νέου τρεις νέες Navtex στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Συγκεκριμένα:
Δεν λένε να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο με την Τουρκία να ανακοινώνει εκ νέου τρεις νέες Navtex στις περιοχές, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πρόκειται για άσκηση στις 22-23 Οκτωβρίου στη Μεσόγειο, άσκηση στις 19-21 Οκτωβρίου στο Αιγαίο και άσκηση στις 19-20 Οκτωβρίου, επίσης στο Αιγαίο.
Την ίδια στιγμή, σε επιφυλακή βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας, καθώς δύο ελληνικές φρεγάτες πλέουν μεταξύ Καρπάθου και Ρόδου, για να αντιμετωπίσουν την τουρκική προκλητικότητα.
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σήμανε «συναγερμό» με την εκκίνηση του τουρκικού σκάφους Oruc Reis προς την ελληνική ΑΟΖ, με τα πολεμικά πλοία του ελληνικού στόλου να πλέουν προς το σημείο.
Οσον αφορα στη σύνοδο κορυφής στη σύντομη αναφορά της στο θέμα στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου, η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε: «Έπρεπε να ασχοληθούμε ξανά με την Τουρκία. Αναφερθήκαμε ξανά στα συμπεράσματα του Οκτωβρίου, αλλά συμφωνήσαμε ότι τα πιο πρόσφατα μονομερή μέτρα της Τουρκίας οξύνουν αντί να μειώνουν τις εντάσεις. Πρέπει να εργαστούμε για τις θετικές πτυχές της ατζέντας. Είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να βελτιώσουμε τις σχέσεις, τόσο για την Ε.Ε. όσο και για την Τουρκία».

Ο ΣΑΡΛ ΜΙΣΕΛ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επέκρινε κι αυτός τη νέα εξόρμηση του Oruç Reis, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας, επισήμανε ότι η Ε.Ε. θα παρακολουθεί τις εξελίξεις «στενά, ημέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη που επηρεάζονται περισσότερο».

ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟΣ Ο ΚΟΥΡΤΣ
Η πιο επικριτική φωνή κατά της Άγκυρας ήταν αυτή του Σεμπάστιαν Κουρτς. «Είμαι χαρούμενος που ακόμα κι αυτοί που δείχνουν μεγάλη κατανόηση προς την Τουρκία μπορούν να αντιληφθούν ότι η μία πρόκληση διαδέχεται την άλλη. Είναι σαφές ότι αν η Τουρκία δεν απόσχει από αυτές τις προκλήσεις πρέπει να αντιδράσουμε με κυρώσεις», είπε ο Αυστριακός καγκελάριος, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε» τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδοκιμάζει τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ καλεί για σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων εξέφρασε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Τέλος ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι οι ηγέτες της ΕΕ επανήλθαν στο ζήτημα της Τουρκίας μετά τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής και «κυρίως στον απόηχο της επανέναρξης των μονομερών ενεργειών και των προκλήσεων εκ μέρους της Άγκυρας, ώστε να επαναβεβαιώσουμε πολύ ξεκάθαρα την πρόθεσή μας για διάλογο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass