Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΟΥΗΔΙΑ

Το ξανασκέφτεται για τα περιοριστικά μέτρα

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2020 12:30

Σε αλλαγή της αμφιλεγόμενης στρατηγικής που ακολούθησαν μέχρι τώρα προσανατολίζονται οι Αρχές στη Σουηδία για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού.


Ετοιμάζονται δε να υιοθετήσουν νέα περιοριστικά μέτρα, σαν κι αυτά που εφήρμοσαν οι περισσότερες γειτονικές χώρες, μετά τα αυξανόμενα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη Σουηδία.
Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας, Άντερς Τέγκνελ, θα συναντηθεί αυτή την εβδομάδα με ντόπιους αξιωματούχους Υγείας για να συζητήσουν ποια μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση εξάρσεων στην πρωτεύουσα, Στοκχόλμη, και τη γειτονική Ουψάλα.
Σε αντίθεση με άλλα σκανδιναβικά κράτη και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Σουηδία δεν προχώρησε σε συνολικό lockdown όταν βρέθηκε αντιμέτωπη προ μηνών με το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, με την κυβέρνηση του Στέφαν Λόφβεν να επιτρέπει τη λειτουργία καταστημάτων, μπαρ, εστιατορίων και σχολείων, για να αποφύγει ένα ισχυρό δεύτερο κύμα αργότερα, εντός του 2020.
Ωστόσο, και παρά τα ελάχιστα ομολογουμένως εγκώμια για τη στρατηγική της, η Σουηδία έχει καταγράψει πολύ υψηλότερο αριθμό θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της σε σύγκριση με τα γειτονικά της κράτη. Μέχρι την Κυριακή, οι θάνατοι στη Σουηδία έφθασαν τις 5.918, κατά πολύ περισσότεροι σε σύγκριση με τους 346 στη Φινλανδία και τους 278 στη Νορβηγία.
Με τα κρούσματα του κορονοϊού συνολικά να υπερβαίνουν πλέον τις 100.000, ο δρ Γιόακιμ Ρόκλοφ του Πανεπιστημίου Umea είπε στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» ότι η Σουηδία αλλάζει τώρα στρατηγική, υιοθετώντας μια νέα που μοιάζει περισσότερο με εκείνες που υιοθέτησαν οι περισσότερες άλλες κυβερνήσεις.
Οι τοπικές αρχές θα έχουν την εξουσία να προχωρούν σε αυστηρές συστάσεις προς το κοινό να αποφεύγει πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, όπως τα εμπορικά κέντρα, τα γυμναστήρια, τις αθλητικές διοργανώσεις και τα μουσεία, ενώ δεν αποκλείονται και οδηγίες περί αποφυγής των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και των επαφών με τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς στον κορονοϊό ομάδες του πληθυσμού.