ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Η πανδημία «σφυροκοπά» την Ευρώπη

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2020 12:25

Η Ευρώπη βρίσκεται στο έλεος του δεύτερου κύματος του κορονοϊού, με τις χώρες να καταγράφουν η μία μετά την άλλη καθημερινά αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων και θυμάτων και τις κυβερνήσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της να προχωρούν σε νέα καθολικά ή μερικά lockdown, που ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν.


Έτσι η Σύνοδος Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης εξελίσσεται σε μια κρίσιμη συνεδρίαση για τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού, με τη διαπίστωση ότι η πανδημία φαίνεται ότι δεν μπορεί να αναχαιτιστεί μόνον με στοχευμένα μέτρα. Κάθε μέρα καταγράφεται ένα νέο ρεκόρ και στα κράτη-μέλη της ΕΕ αναζητούν απεγνωσμένα απαντήσεις, αφού ναι μεν η Covid-19 δεν είναι πλέον τόσο φονική όσο στο πρώτο κύμα, αλλά δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα αποδώσουν τώρα ξανά τα μέτρα που είχαν υιοθετηθεί τότε.
Προς το παρόν, τα μέτρα στην ΕΕ, που μετρά 6.500.000 κρούσματα και πάνω από 210.000 θύματα του κορονοϊού, φαίνεται να εστιάζουν κυρίως σε κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ και νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας, αλλά σε διατήρηση σε λειτουργία των σχολείων.
*Η Σουηδία κατέγραψε 2.820 νέα κρούσματα του κορονοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο, τον μεγαλύτερο αριθμό από την έναρξη της πανδημίας.
*Στην Ισπανία, η επαρχία της Καταλονίας ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τα όρια της ισπανικής περιφέρειας για διάστημα 15 ημερών για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας.
Η Καταλονία είναι ένα από τα hotspot της επιδημίας στην Ισπανία. Οι τοπικές αρχές έχουν επιβάλει ένα πακέτο σκληρών περιοριστικών μέτρων. Το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων παρατείνεται για ακόμη 15 ημέρες.
*Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ολλανδία παρέμεινε επάνω από το όριο των 10.000 κατά τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας.
*Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του ιού μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερος την επόμενη εβδομάδα λόγω των διαδηλώσεων κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων στην χώρα την περασμένη εβδομάδα. Η Πολωνία ανακοίνωσε 20.156 νέα κρούσματα κατά το τελευταίο 24ωρο και 301 θανάτους.
*Στη Γερμανία –ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας– τίθενται σε ισχύ νέα μέτρα με μερικά lockdown για έναν μήνα. Στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε δεύτερο καθολικό lockdown από την Παρασκευή σημειώνοντας στους Γάλλους ότι «τα μέτρα που λάβαμε αποδείχθηκαν ανεπαρκή για να φρενάρουν ένα κύμα του κορονοϊού που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη».
Την ίδια ώρα, η Ιταλία μελετά το ενδεχόμενο επιβολής μερικών lockdown, όπως αποκάλυψαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Bloomberg, καθώς τα νέα κρούσματα εκτοξεύονται σε επίπεδα ρεκόρ και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο.
Μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας του κορονοϊού επέβαλαν και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, αφού είχαν είδη αυξηθεί τα κρούσματα, αλλά πολλά εκ των μέτρων αυτών δεν είναι τόσο αυστηρά όσο εκείνα την περασμένη άνοιξη και η ανησυχία είναι κατά πόσο οι πολίτες, που έχουν ήδη κουραστεί από την παρατεταμένη μάχη με την Covid-19, θα τα εφαρμόσουν αυστηρά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass