AstraZeneca

Ελληνας νευροεπιστήμονας στην ηγετική ομάδα της

Ο σερ Μενέλαος Πάγκαλος από την Τήνο που είναι υπεύθυνος για την έρευνα και ανάπτυξη του εμβολίου της

Δημοσίευση: 24 Νοε 2020 12:05

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Άλλος ένας Έλληνας επιστήμονας, ο Μενέλαος Πάνγκαλος, βρίσκεται πίσω από την τρίτη

εταιρεία παραγωγής εμβολίου για τον κορονοϊού, της AstraZeneca. Η εταιρεία που αναπτύσσει σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ένα από τα πιο προχωρημένα εμβόλια ενάντια στον κορονοϊό, πήρε τον ελληνικής καταγωγής επιστήμονα στις τάξεις του το 2010.
Το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά το Pfizer και τη Moderna, αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε ηλικιωμένους, στην δράση ενάντια στον κορονοϊό. Ανώτερο μέλος της εταιρείας AstraZeneca στην εκτελεστική ομάδα, ο Μενέλας, όπως τον αποκαλούν στη Βρετανία, είναι υπεύθυνος για την φαρμακευτική ανακάλυψη, έρευνα και πρώιμη ανάπτυξη. Από το 2010 που εντάχθηκε στο δυναμικό της AstraZeneca, ο Πάνγκαλος ανέλαβε την αναδιάρθρωση της αφοσίωσης της εταιρίας στην επιστήμη και την επιστημονική αριστεία. «Νιώθω πως έχω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο και έχω το προνόμιο να εργάζομαι με ορισμένα από τα πιο λαμπρά μυαλά στον κόσμο» δηλώνει ο ίδιος ο επιστήμονας.
Συνέβαλε στον μετασχηματισμό της παραγωγικότητας στην έρευνα και ανάπτυξη, μέσα από συνεργασίες με ακαδημαϊκούς, πρωτοπόρους και βιοτεχνολογικούς οργανισμούς.Η επιστημονική δράση του
Σύμφωνα με το σύντομο βιογραφικό του, όπως είναι αναρτημένο στην βρετανική εταιρεία που αναπτύσσει ένα από τα εμβόλια για τον κορονοϊό, ο Μενέλαος Πάνγκαλος έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 επιστημονικά άρθρα, ενώ αποτελεί έναν αναγνωρισμένο επιστήμονα στην νευροεπιστήμη και την ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Συμμετέχει σε σειρά επιστημονικών συμβουλίων, μεταξύ των οποίο το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και η επιτροπή Επιστήμης, Βιομηχανίας και Μετάφρασης της βασιλικής εταιρείας.
Ο Έλληνας επιστήμονας επιβλέπει επίσης τη δημιουργία του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης της AstraZeneca στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ – μια δομή επιστημονικής πρωτοπορίας που σκοπεύει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιστημονική βιομηχανία της Βρετανίας.

ΓΟΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΝΟ
Ο Πάγκαλος γεννήθηκε στο Ίλινγκ του Λονδίνου από Έλληνες γονείς που εγκαταστάθηκαν στη χώρα από το νησί της Τήνου.
Καθώς οι συγγενείς και των δύο γονιών του παραμένουν στην Ελλάδα, ο επιστήμονας πέρασε τα καλοκαίρια του στην Τήνο.
Σπούδασε Βιοχημεία και μοριακή βιολογία στο Imperial College του Λονδίνου και συνέχισε τις διδακτορικές του σπουδές στη Νευροφαρμακολογία. Συνέχισε την μεταδιδακτορική του εκπαίδευση στο Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με την Wikipedia, πριν αναλάβει καθήκοντα στην AstraZeneca, υπήρξε αντιπρόεδρος της Pfizer από το 2008 ως το 2010, υπεύθυνος για τα προγράμματα έρευνας 200 επιστημόνων σε προγράμματα νευροεπιστήμης της εταιρείας.
Στις αρχές του έτους, ο Μενέλαος Πάνγκαλος τιμήθηκε με το τίτλο του ιππότη της Βρετανίας, από την Αυτού Μεγαλειότητα την Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας για τη συνεισφορά του στην επιστήμη.
Ως εκ τούτου, ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας, φέρει από τον Ιανουάριο του 2020 τον τίτλο του Σερ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass