Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

«Χαστούκι» στην Τουρκία για την Αμμόχωστο

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ

Δημοσίευση: 27 Νοε 2020 12:00

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει με 631 ψήφους την Τουρκία για τα Βαρώσια. Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών -631 σε σύνολο 693- εγκρίνει την τροπολογία, ενώ τρεις ευρωβουλευτές ψήφισαν «όχι» και 59 «αποχή».


Μπορεί το ψήφισμα «σχετικά με την κλιμάκωση των εντάσεων στα Βαρώσια μετά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και την επείγουσα ανάγκη επανάληψης των συνομιλιών» που εγκρίθηκε να μην είναι δεσμευτικό, ωστόσο αυξάνει την πίεση στους ηγέτες για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.
Το ζήτημα της Τουρκίας θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου.
Η Ανγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της, είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι «τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί όπως θα θέλαμε». Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει δώσει χρόνο στην Τουρκία μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να σταματήσει τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΑ
Η Γαλλία ηγείται της προσπάθειας για να επιβληθούν τον ερχόμενο μήνα ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία μετά την απειλή για επιβολή κυρώσεων που είχε διατυπωθεί τον Οκτώβριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως θα πρέπει να κερδίσει υποστήριξη από κυβερνήσεις της ΕΕ πέραν αυτών της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες. Το Παρίσι υπογραμμίζει πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις των ηγετών της ΕΕ την 1η Οκτωβρίου να κάνει πίσω στη διένεξη για τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο ή διαφορετικά να αντιμετωπίσει συνέπειες. «Η Τουρκία ξέρει τι πρέπει να κάνει», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν μιλώντας στο γαλλικό κοινοβούλιο. «Αντιπαράθεση ή συνεργασία, εξαρτάται απ’ αυτούς». Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επικρίνει την ΕΕ επειδή συζητεί κυρώσεις, λέγοντας πως η συζήτηση αυτή δεν βοηθάει. Μέχρι στιγμής δεν έχουν σχεδιασθεί λεπτομερείς κυρώσεις, όμως διπλωμάτες λένε πως τα όποια μέτρα ληφθούν, θα πλήξουν τομείς της οικονομίας της Τουρκίας με στόχο να περιορισθούν οι τουρκικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, πιθανόν τη ναυσιπλοΐα, τις τράπεζες και την ενέργεια.
Μια νέα διένεξη ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία σχετικά με την αναχαίτιση ενός τουρκικού φορτηγού πλοίου αυτή την εβδομάδα στη Μεσόγειο έχει επιδεινώσει τις ήδη επιδεινωμένες σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.  ΟΤούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η επιβίβαση γερμανών πεζοναυτών στο τουρκικό πλοίο ήταν πράξη «πειρατείας» και κάλεσε τους διπλωματικούς απεσταλμένους της ΕΕ, της Γερμανίας και της Ιταλίας για να διαμαρτυρηθεί, κάτι που το Βερολίνο χαρακτήρισε αδικαιολόγητο. «Πιστεύω πως είναι τώρα κατανοητό ότι θα υπάρξουν κυρώσεις», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Το ερώτημα είναι τι θα αντέξει η αγορά».