Ο Ανθρωπος πολεμά τη Φύση!

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΟΗΕ ΝΑ «ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΟΥΜΕ» ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2020 12:05

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

To 2020 «βαδίζει σταθερά» στο να αναδειχθεί η δεύτερη θερμότερη χρονιά στα χρονικά,

πίσω από το 2016, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ).
Πέντε σύνολα δεδομένων τοποθετούν αυτή τη στιγμή το 2020, μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από κύματα καύσωνα, ξηρασίες, δασικές πυρκαγιές και καταστροφικούς κυκλώνες, ως τη δεύτερη θερμότερη από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των δεδομένων, το 1850.
«Το 2020 είναι πολύ πιθανόν να είναι μία από τις τρεις ζεστότερες χρονιές στα παγκόσμια χρονικά», επισημαίνει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός στην έκθεσή του για την Κατάσταση του Παγκόσμιου Κλίματος για το 2020.
Τροφοδοτούμενες από τις υψηλές θερμοκρασίες, μεγάλες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην Αυστραλία, τη Σιβηρία και τις ΗΠΑ φέτος, υψώνοντας σύννεφα καπνού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε χθες έκκληση, σε μια ομιλία στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, να «επισκευάσουμε» τον πλανήτη, μπροστά στο φαινόμενο της υπερθέρμανσης, ταυτόχρονα με την ανοικοδόμηση μετά την Covid-19 ενός «νέου κόσμου».
«Η οικολογική ισορροπία του πλανήτη έχει διαταραχθεί» και «η ανθρωπότητα πολεμά τη φύση, αυτό είναι αυτοκτονικό», σημείωσε ο Γκουτέρες ζητώντας η Σύνοδος που έχει προγραμματιστεί για τη 12η Δεκεμβρίου με αφορμή την πέμπτη επέτειο από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα να συμβάλει στην ανάδειξη ενός πραγματικού, θετικού κινήματος. «Το επόμενο έτος, έχουμε την ευκαιρία να σταματήσουμε τη λεηλασία (των πόρων της Γης) και να συμβάλουμε σε μια θεραπεία», συμπλήρωσε ο ίδιος, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας σημαντικής μείωσης της προσφυγής σε ορυκτά καύσιμα. Σχετικά με το περιβάλλον, η πορεία είναι άσχημη. «Η βιοποικιλότητα καταρρέει. Ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Τα οικοσυστήματα εξαφανίζονται κάτω από τα μάτια μας. Οι έρημοι μεγαλώνουν. Οι υγρότοποι χάνονται. Κάθε χρόνο, χάνουμε 10 εκατομμύρια εκτάρια δασικών εκτάσεων», περιέγραψε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το να συνάψουμε ειρήνη με τη φύση» πρέπει να «είναι η απόλυτη προτεραιότητα για ολόκληρο τον κόσμο, παντού. Σε αυτό το πλαίσιο, η έξοδος από την πανδημία είναι μια ευκαιρία. Μπορούμε να δούμε αχτίδα ελπίδας υπό τη μορφή ενός εμβολίου. Όμως, δεν υπάρχει εμβόλιο για τον πλανήτη», τόνισε.Η ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν κήρυξε χθες τη χώρα σε “κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης”, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αναληφθεί άμεση δράση στον τομέα αυτό προς όφελος των μελλοντικών γενιών.
Συνολικά 76 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της διακήρυξης για την κλιματική έκτακτη ανάγκη. Η Νέα Ζηλανδία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν δεσμευθεί να πετύχουν τον στόχο της ουδετερότητας του άνθρακα ως το 2050. Η χώρα, που έχει λιγότερους από 5 εκατομμύρια κατοίκους, έχει επίσης δεσμευθεί να παράγει ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ως το 2035.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass