Γενίτσαροι της Μπόκο Χαράμ

ΝΙΓΗΡΙΑ: ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΙ 300 ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2020 12:20

ΛΑΓΟΣ
Η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ έδωσε χθες στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο απεικονίζονται οι δεκάδες έφηβοι οι οποίοι απήχθησαν στη βόρεια Νιγηρία. Το γεγονός αυτό θεωρείται νέο πλήγμα για τον πρόεδρο Μουχαμαντού Μπουχάρι, ο οποίος δεν

έχει κάνει καμία δημόσια δήλωση για το θέμα μετά την απαγωγή των παιδιών, πριν από μερικές ημέρες. Με το πρόσωπο γεμάτο σκόνη και γρατζουνιές, ένα νεαρό αγόρι εξηγεί ότι είναι ένας από τους 520 μαθητές οι οποίοι απήχθησαν από «τη συμμορία του (Αμπουμπακάρ) Σεκάου», του ιστορικού ηγέτη της Μπόκο Χαράμ.
Εκατοντάδες ανήλικοι, μαθητές γυμνασίου και λυκείου, απήχθησαν την περασμένη Παρασκευή από ενόπλους από το οικοτροφείο όπου διέμεναν στην Κανκάρα της Πολιτείας Κατσίνα. Ο ακριβής αριθμός των ομήρων παραμένει αδιευκρίνιστος: οι αρχές ανακοίνωσαν αρχικά ότι ήταν 333 και χθες το πρωί αναθεώρησαν τον αριθμό αυτόν στους 400. Στο βίντεο, το νεαρό αγόρι που μοιάζει περίπου 14 ετών, λέει ότι κρατούνται από την Μπόκο Χαράμ 520 μαθητές και ότι ορισμένοι έχουν σκοτωθεί. Τα παιδιά, πολλά από τα οποία είναι πολύ νεαρής ηλικίας, μοιάζουν φοβισμένα και βρόμικα. Πιθανότατα βρίσκονται σε κάποιο δάσος.
* Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι περισσότερα από 300 αγόρια που είχαν απαχθεί στη βόρεια Νιγηρία από την περασμένη εβδομάδα, παραδόθηκαν στις κυβερνητικές υπηρεσίες ασφαλείας, ανακοίνωσε χθες ο κυβερνήτης της Πολιτείας Κατσίνα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, η μαζική απαγωγή συντονίστηκε από τον διαβόητο στην περιοχή Αουαλούν Νταουντάουα, σε συνεργασία με δύο άλλους αρχηγούς συμμοριών, τους Ίντι Μινορίτι και Ντανκαράμι. Οι ένοπλες ομάδες τους τρομοκρατούν τον πληθυσμό στη βορειοδυτική Νιγηρία και συνήθως διαπράττουν απαγωγές για λύτρα και ζωοκλοπές. Πολλά αγόρια που κατάφεραν να διαφύγουν είπαν ότι οι όμηροι χωρίστηκαν σε πολλές ομάδες, ήδη από το βράδυ της απαγωγής τους. Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας που έχει γνώση της υπόθεσης είπε ότι οι μαθητές που εμφανίζονται στο βίντεο είναι εκείνοι που κρατούνται από τον Αουαλούν Νταουντάουα, ο οποίος εκτελεί εντολές της Μπόκο Χαράμ. Οι υπόλοιποι ενδέχεται να αφεθούν ελεύθεροι μετά τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν οι τοπικές αρχές με τους απαγωγείς τους. Ο Μουχαμαντού Μπουχάρι, πρώην στρατηγός που εξελέγη πρόεδρος το 2015 και ξανά το 2019, είχε δηλώσει ότι προτεραιότητά του είναι ο αγώνας κατά της Μπόκο Χαράμ. Η οργάνωση αυτή, καθώς και το παρακλάδι της, το Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (Iswap) δρουν στη βορειοανατολική Νιγηρία και ευθύνονται για περισσότερους από 36.000 θανάτους τα τελευταία δέκα χρόνια. Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν και μέχρι σήμερα δεν μπορούν να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass