Τα 4 «χρυσά» επαγγέλματα του μέλλοντος

Προβλέπονται καλοπληρωμένες θέσεις μετά την πανδημία σε Τεχνολογία, Πράσινη Ενέργεια, Φροντίδα Υγείας

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2021 13:28

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Ενα εκτενές αφιέρωμα στα πιο ταχέως αναπτυσσόμενα επαγγέλματα που θα έχουν σίγουρη θέση στο... μέλλον φιλοξενεί η Wall Street Journal.


Στο άρθρο, που αναδημοσιεύτηκε και στο Forbes, επισημαίνεται ότι καθώς οι τεχνολογίες συνεχίζουν να κυριαρχούν τον πλανήτη θα προκύψει μια «πληθώρα νέων, συναρπαστικών και καλά αμειβομένων ευκαιριών εργασίας».

Η ανάγκη για υγειονομικό προσωπικό
«Ζούμε περισσότερο από τις προηγούμενες γενιές, κάτι το οποίο αποτελεί εξαιρετική είδηση. Ομως, μια προβληματική συνέπεια της γήρανσης είναι ότι τα σώματα και τα μυαλά μας “χαλούν” όσο περνάει ο χρόνος. Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε εξόφθαλμες ελλείψεις στον τομέα της υγείας. Γι’ αυτό και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι θέσεις εργασίας στον τομέα της υγείας θα εκτοξευθούν, προκειμένου να απαντηθούν οι ανάγκες που προκύπτουν» τονίζει αρχικά.
Το Τμήμα Εργασίας των ΗΠΑ προβλέπει ότι «οι τομείς της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας θα προσθέσουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας και 6 από τα 10 πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα σχετίζονται με την υγεία».
Επιπλέον, 5 από τις 20 πιο ταχέως αναπτυσσόμενες βιομηχανίες για την επόμενη δεκαετία ανήκουν στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής πρόνοιας, προσθέτει το US Labor Department. Η αιτία; Οτι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να καλυφθούν οι ανάγκες λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και των ασθενών με χρόνιες παθήσεις.
Ποιες είναι οι «χρυσές» θέσεις εργασίας
Η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι αυτές οι θέσεις εργασίας έχουν μια μεγάλη «παλέτα». Το βασικό παράδειγμα είναι οι νοσηλευτές οι οποίοι θα αυξηθούν κατά 220.000 θέσεις εργασίας (+7%) στις ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, όσοι προσφέρουν βοήθεια στο σπίτι -σε ηλικιωμένους ή ασθενείς- αμείβονται λίγο παραπάνω από τον κατώτατο μισθό. Το Τμήμα Εργασίας των ΗΠΑ εκτιμά ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία αυτός ο τομέας της φροντίδας στο σπίτι θα έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ανάμεσα σε μια λίστα 800 επαγγελμάτων, με πιθανή προσθήκη 1,16 εκατ. θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για τους ανθρώπους που επισκέπτονται ή και ζουν στην ίδια κατοικία με τον ηλικιωμένο ή τον ασθενή, και το προσόν που απαιτείται είναι συνήθως ένα απλό πιστοποιητικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (high school degree).
Την ίδια «έκρηξη» θα παρατηρήσουν και οι εργαζόμενοι στον τομέα της ψυχικής υγείας. «Εκτιμάται ότι οι ψυχίατροι θα αυξηθούν κατά 12% μέχρι το 2029, ενώ στις κοινωνικές υπηρεσίες (σ.σ. όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» στην Ελλάδα) θα δημιουργηθούν 350.000 νέες θέσεις εργασίας, μια αύξηση της τάξης του 13%» λέει η WSJ.

«Απογειώνονται» τα επαγγέλματα τεχνολογίας
Στη συνέχεια του δημοσιεύματος επισημαίνεται ότι κατά τον «τυφώνα» της πανδημίας ένας τεράστιος αριθμός επιχειρήσεων... μετακόμισε στο διαδίκτυο, λειτουργώντας online.
«Εταιρείες όπως η Amazon, η Google, Netflix, Microsoft και Zoom τα πήγαν εξαιρετικά καλά, όμως άλλοι τομείς “λύγισαν”. Το Τμήμα Εργασίας των ΗΠΑ πιστεύει ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί με ολοένα και μεγαλύτερη ταχύτητα» σημειώνει η WSJ και προσθέτει:
«Οι software developers (προγραμματιστές) ένας ρόλος που πληρωνόταν με έναν μέσο ετήσιο μισθό των 107,500 δολαρίων το 2019 θα είναι ένα από τα τέσσερα επαγγέλματα που θα φέρουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία, “μεγαλώνοντας” κατά 316.000 (θέσεις εργασίας). Εκτιμάται ότι θα παρατηρηθεί μία διαρκώς κλιμακούμενη ανάγκη για εργαζόμενους στον τομέα της προστασίας δεδομένων και ασφάλειας. Τα επαγγέλματα πληροφορικής, κατά το Labor Department, θα έχουν μια εκθετική αύξηση, κυρίως στην ανάπτυξη προγραμμάτων (software development) και στο Internet of Things (IoT)».

Τα επαγγέλματα «καθαρής» ενέργειας
Σύμφωνα με τη WSJ, αυτή η ραγδαία μεταβολή που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες, «θα προκαλέσουν μια μείωση στις θέσεις εργασίας γραφείου και διοικητικής υποστήριξης, όπως και στον τομέα των πωλήσεων/λιανεμπορίου».
Οι εκτιμήσεις για τις ΗΠΑ φανερώνουν ότι ο μεταποιητικός τομέας θα χάσει 444.800 θέσεις εργασίας, καθώς «η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, όπως η ρομποτική, και ο διεθνής ανταγωνισμός» θα μειώσει τις ανάγκες για αυτούς τους εργαζόμενους.
«Ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε σθεναρά την πράσινη ενέργεια κατά την προεκλογική του καμπάνια. Τα μοντέλα δείχνουν ότι τα επαγγέλματα που συνδέονται με την “καθαρή” ενέργεια θα έχουν μεγάλη ανάπτυξη. Τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως οι τεχνικοί ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, θα δουν τους αριθμούς τους να αυξάνονται κατά 50% συγκριτικά με το 2019» προσθέτει το δημοσίευμα.

Γάτες και... σκύλοι; -Κι όμως
Κατά το δημοσίευμα της Wall Street Journal, κατά τη διάρκεια της πανδημίας εκατομμύρια Αμερικανοί υιοθέτησαν ζώα. Η αρθρογράφος, που έχει κατοικίδιο, εξηγεί ότι «έχω δει μια ραγδαία αύξηση τον αριθμό των κουταβιών που βγάζουν βόλτα στους δρόμους της γειτονιάς, από ιδιοκτήτες που δεν ξέρουν ακριβώς τι κάνουν. Υπάρχουν πολλά άδεια κουτιά Chewy, μιας εταιρείας τροφών, παιχνιδιών και αξεσουάρ κατοικιδίων, στα σκουπίδια, κάτι που δείχνει ότι τα νέα “μέλη” της οικογένειας απολαμβάνουν προσοχής. Σπίτια για σκύλους, dog walkers (άνθρωποι που βγάζουν επί πληρωμή τα σκυλιά βόλτα), εκπαιδευτές, κομμωτές σκύλων, κτηνίατροι και συναφή επαγγέλματα θα δουν μια αύξηση στις θέσεις εργασίας κατά 13% έως και κατά 23%».
Καταλήγοντας, η αρθρογράφος αναφέρει: «Αν αρχίζετε να σκέφτεστε να αλλάξετε την καριέρα σας τότε ο τομέας της υγείας, των τεχνολογιών, της πράσινης ενέργειας και της φροντίδας κατοικιδίων είναι επαγγέλματα που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass