Το ξανασκέφτονται για τις πατέντες

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν αποστάσεις από την ιδέα για άρση τους

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2021 12:04

ΠΟΡΤΟ

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες πήραν αποστάσεις χθες από την ιδέα άρσης της πατέντας για

τα εμβόλια κατά της Covid-19, υποστηρίζοντας ότι το «κλειδί» για τον τερματισμό της πανδημίας είναι να παρασκευαστούν γρήγορα περισσότερα εμβόλια. Οι ηγέτες των «27» συζητούν στη διήμερη σύνοδό τους στο Πόρτο την πρόταση που υποστηρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όμως εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά τη χρησιμότητά της.
Οι ειδικοί λένε ότι ενδέχεται να χρειαστούν χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση επί του θέματος και να μην αντιμετωπιστεί έτσι η άμεση ανάγκη παρασκευής περισσότερων δόσεων με πιο γοργούς ρυθμούς. «Ποιο είναι το τρέχον ζήτημα; Δεν αφορά στην πραγματικότητα την πνευματική ιδιοκτησία. Είναι δυνατόν να δώσουμε πνευματική ιδιοκτησία σε εργαστήρια που δεν γνωρίζουν πώς να παρασκευάσουν (τα εμβόλια) και δεν θα τα παρασκευάσουν αύριο;», διερωτήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την άφιξή του στη σύνοδο. «Το βασικό ζήτημα για την αλληλεγγύη είναι η διανομή των δόσεων», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία συνεργάζεται στενά με τη Γερμανία στο θέμα αυτό. Το Βερολίνο εξέφρασε την αντίθεσή του στην άρση των πατεντών την Πέμπτη.
Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στήριξε το αίτημα της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής για προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια της Covid-19, ένα γεγονός που προκάλεσε την οργή πολλών φαρμακευτικών εταιρειών. Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν μέχρι και δύο χρόνια διαπραγματεύσεων στους κόλπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για να επιτευχθεί συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιθανότατα θα ακούσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η άρση της πατέντας δεν θα βοηθούσε να αυξηθεί η παραγωγή, ιδίως στις φτωχότερες χώρες, αφού η διαδικασία αυτή απαιτεί προηγμένες τεχνολογίες και εγκαταστάσεις.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΗΓΕΤΩΝ
Σε κοινή επιστολή τους, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο, η Δανή ομόλογός του Μέτε Φρεντερίκσεν, ο Σουηδός Στέφαν Λόβφεν, ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ, καθώς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθύνονται στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι η διεθνής συνεργασία πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής αντίδρασης σε αυτή την υγειονομική κρίση. «Ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων στον κόσμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ειδική ευθύνη. Εναπόκειται στην Ευρώπη να πρωτοστατήσει στη συγκέντρωση δημόσιων και ιδιωτικών εταίρων για την ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής και διανομής ασφαλών, αποτελεσματικών και προσιτών εμβολίων. Σε πνεύμα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, οι γνώσεις και οι τεχνολογίες που σχετίζονται με τα εμβόλια πρέπει να κοινοποιούνται προληπτικά», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή.
Η επιστολή ζητεί επίσης «την ενεργοποίηση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ανταλλαγής εμβολίων, ο οποίος, εστιάζοντας σε πολλά εμβόλια, θα παράσχει στις ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, πολύ περισσότερα εμβόλια από ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία των δικών τους πληθυσμών». Επισημαίνει επίσης ότι «εκτός από τον παγκόσμιο μηχανισμό κοινής χρήσης COVAX, πρέπει να αναπτυχθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός κατανομής έτσι ώστε τα εμβόλια να μπορούν επίσης να μοιραστούν με γειτονικές χώρες στην Ευρώπη και την Αφρική. Είναι επίσης προς το συμφέρον της Ευρώπης. Διότι έως ότου ολόκληρος ο πλανήτης είναι ασφαλής, κανείς δεν θα είναι απολύτως ασφαλής». Η Ευρωπαϊκή Ενωση, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εμβολίων στον κόσμο, είναι επίσης και ο κύριος εξαγωγέας, με 200 εκατομμύρια δόσεις να έχουν ήδη σταλεί σε άλλες χώρες του κόσμου. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία δεν έχουν εξαγάγει κανένα από τα εμβόλια που παρασκευάζονται στο έδαφός τους.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass