ΕΛΒΕΤΙΑ

Σε ορεινά σανατόρια αναρρώνουν ασθενείς με κορονοϊό

Τον 19ο και τον 20ό αιώνα προσέλκυαν άτομα με φυματίωση από όλη την Ευρώπη

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2021 12:33

ΖΥΡΙΧΗ  
Τον «εαυτό» τους βρίσκουν ξανά λόγω κορονοϊού τα ελβετικά ορεινά σανατόρια οι θεραπείες των οποίων με καθαρό αέρα και ηλιακό φως προσέλκυαν κάποτε ασθενείς με φυματίωση από όλη την Ευρώπη.


Στις αρχές της πανδημίας, η Klinik Wald, που κατασκευάστηκε στα ορεινά της Ζυρίχης το 1898 για χαμηλού εισοδήματος θύματα της ασθένειας των πνευμόνων, παρέλαβε πολλούς ασθενείς κατευθείαν από τις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Τώρα, περισσότερα θύματα της λεγόμενης «μακράς COVID» έρχονται για αποκατάσταση και καλύπτουν το 5-10% των 158 κλινών της, δήλωσε ο δρ Μαρκ Σπίλμανς, διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών της κλινικής.
Είναι μέρος μιας μακράς εξέλιξης για τα ελβετικά σανατόρια του 19ου και 20ού αιώνα μια δωδεκάδα των οποίων έγιναν σύγχρονα νοσοκομεία αποκατάστασης στο πλαίσιο μιας εν εξελίξει μάχης να παραμείνουν στο παιχνίδι.
Ο Σπίλμανς είπε πως η κανονική αποκατάσταση μπορεί να επιτύχει οπουδήποτε, όμως το σκηνικό της Klinik Wald με θέα τη λίμνη της Ζυρίχης και τις Άλπεις, μπορεί να προσφέρει ένα επιπλέον διάλειμμα. Οι ασθενείς αναρρώνουν από την COVID-19 σε ηλιόλουστες βεράντες όπου αναπαύονταν οι ασθενείς με φυματίωση δεκαετίες πριν.
ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ
ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
Η μακρά COVID περιλαμβάνει όχι μόνο αναπνευστικές δυσκολίες και κούραση, αλλά και άγχος και κατάθλιψη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φοβάται πως μπορεί να επιβαρύνει τα συστήματα υγείας για τα επόμενα χρόνια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν κυρίως την εξωνοσοκομειακή θεραπεία για την αποκατάσταση από τη μακρά COVID.
Ενώ η Ελβετία και η γειτονική Γερμανία προσφέρουν παρόμοια προγράμματα για εξωτερικούς ασθενείς, στέλνουν επίσης ορισμένους ασθενείς με μακρά COVID για εσωτερική θεραπεία αρκετών εβδομάδων, μερικές φορές σε κέντρα υγείας όπως η Wald που ιδρύθηκαν πριν από έναν αιώνα.
Μια διαμονή τεσσάρων έως έξι εβδομάδων στην Klinik Wald κοστίζει περίπου 17.000-25.000 ελβετικά φράγκα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης υγείας της Ελβετίας καλύπτει τα έξοδα, ανέφερε το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας το οποίο πρόσθεσε πως «οι υπηρεσίες πρέπει να είναι αποτελεσματικές, κατάλληλες και οικονομικές».
Τον Απρίλιο, ένας αξιωματικός του ελβετικού στρατού εισήχθη στο Hochgebirgsklinik, ένα πρώην σανατόριο για τη φυματίωση στην ελβετική ορεινή πόλη Νταβός. Η «γνωστική ομίχλη» που συνόδευσε τη μακρά COVID τον έκανε ανίκανο να εργαστεί, είπε. Στις ιταλικές Άλπεις ένα τεράστιο σανατόριο που μετατράπηκε σε σε νοσοκομείο, 3.000 κλινών, στο Σοντάλο, που κατασκευάστηκε το 1932 από τον δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι προκειμένου να συναγωνιστεί με τη βιομηχανία σανατορίων του Νταβός, παρείχε φροντίδα για 100 ασθενείς με μακρά COVID, δήλωσαν γιατροί που εργάζονται εκεί. Στη Γερμανία, οι ασθενείς με μακρά COVID μπορούν να πάνε σε κέντρα αποκατάστασης όπως η Median Klinik στη Χέιλινγκενταμ, ένα σπα στη Βαλτική με ιστορία 230 ετών, που ήταν κάποτε δημοφιλές στην ευρωπαϊκή αριστοκρατία. Η διαμονή διαρκεί 3-5 εβδομάδες, δήλωσε μία εκπρόσωπος, με την ασφάλιση να καλύπτεται συνήθως από το κράτος. Η Βρετανία στο μεταξύ προέβλεψε ένα κονδύλι 34 εκατ. στερλινών για την έναρξη 83 κλινικών μακράς COVID για «θεραπευτικές υπηρεσίες με βάση την κοινότητα», παρέχοντας βοήθεια για την κούραση και αναπνευστικές δυσχέρειες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass