Τριπλό χαστούκι σε Ερντογάν για Βαρώσια, και σχολή Χάλκης

Από Συμβούλιο της Ευρώπης, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2021 12:04

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Τριπλό «χαστούκι» δέχθηκε χθες η Τουρκία αναφορικά με τις προκλητικές της ενέργειες

από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και την Βουλή των Αντιπροσώπων. Την αρχή έκανε το Συμβούλιο της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η ΓΓ. του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρία Πετσίνοβιτς Μπούριτς, τόνισε για τα Βαρώσια ότι «τέτοια μονομερής δράση είναι λυπηρή, αφού έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τα οποία αναγνωρίζονται πλήρως από το Συμβούλιο της Ευρώπης».
Εν συνεχεία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή τα 50 χρόνια από το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κάλεσε την γείτονα χώρα να σεβαστεί όλες τις θρησκευτικές απόψεις, αλλά και να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να ξανανοίξει η Σχολή ώστε να εκπαιδεύονται οι Ορθόδοξοι κληρικοί.
Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, «οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παροτρύνουν την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία, όπως κατοχυρώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και να επιτρέψει την επανέναρξη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Επιπλέον, καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε όλες τις θρησκευτικές ομάδες να εκπαιδεύσουν ξανά τους κληρικούς τους στη χώρα».
Στην ανακοίνωση του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθυμίζει ότι η χθεσινή μέρα σηματοδοτεί 50 χρόνια από τότε που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει είτε να εθνικοποιηθούν είτε να κλείσουν. Όπως σημείωσε, «η Θεολογική Σχολή της Χάλκης λειτούργησε για 127 χρόνια και το κλείσιμό της στερεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μία σχολή κατάρτισης για τους ορθόδοξους κληρικούς στην Τουρκία, το σπίτι της για 1690 χρόνια. Από το κλείσιμο της Χάλκης και μετά, όσοι επιθυμούν να γίνουν Ορθόδοξοι κληρικοί αναγκάστηκαν να πάνε στο εξωτερικό για την εκπαίδευσή τους».
Τέλος, η επιτροπή διεθνών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ προωθεί ψήφισμα με το οποίο καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να καταδικάσει απερίφραστα τις προκλήσεις κατά της Κύπρου, αλλά και την παράνομη τουρκική κατοχή της Βόρειας Κύπρου, ενώ ζητά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να κάνει ό,τι χρειάζεται για την επίλυση του Κυπριακού, αυξάνοντας την πίεση προς την Άγκυρα.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass