ΙΣΡΑΗΛ

Και τρίτη δόση για τους άνω των 60 ετών

Παγκόσμια πρώτη στις προσπάθειες να επιβραδυνθεί η διάδοση της μετάλλαξης «Δέλτα»

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2021 12:05

ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Το Ισραήλ θα αρχίσει να προσφέρει μια τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/Biontech κατά της COVID-19

για τους άνω των 60 ετών, μια παγκόσμια πρώτη στις προσπάθειες να επιβραδυνθεί η διάδοση του πολύ μεταδοτικού στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού, μετέδωσαν χθες η ισραηλινή τηλεόραση και ραδιοφωνία. Τα άτομα αυτά θα μπορούν να λάβουν την ενισχυτική δόση εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον πέντε μήνες από τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με το Channel 13 TV και τη δημόσια ραδιοφωνία Kan.
Το Ισραήλ ήταν παγκόσμιος ηγέτης στην εκστρατεία εμβολιασμού, με πολλούς ηλικιωμένους να κάνουν το εμβόλιό τους τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο καθώς θεωρούνταν ως το πιο ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού. Όμως αφότου εμφανίστηκε το στέλεχος Δέλτα, το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει δύο φορές μια πτώση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της μόλυνσης και μια μικρή μείωση στην προστασία που παρέχει απέναντι στη σοβαρή νόσηση. Η εκστρατεία για την ενισχυτική δόση, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα σύντομα, θα μετατρέψει ουσιαστικά το Ισράηλ σε πεδίο δοκιμής για μια τρίτη δόση πριν από την έγκριση του αμερικανικού οργανισμού φαρμάκων (FDA). Η Pfizer δήλωσε την Τετάρτη, πως πιστεύει ότι χρειάζεται η επιπλέον δόση προκειμένου να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η προστασία απέναντι στον κορονοϊό. Η εταιρία λέει ότι μπορεί να υποβάλει αίτηση για άδεια επειγουσας χρήσης στις ΗΠΑ για ενισχυτικές δόσεις ακόμη και τον Αύγουστο. Μέσα ενημέρωσης ανάφεραν πως ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ έδωσε στους οργανισμούς υγείας το πράσινο φως προκειμένου να χορηγήσουν την τρίτη δόση αφού Ισραηλινοί ειδικοί ενέκριναν την εκστρατεία αργά προχθες.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας εκτίμησε πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό μόνο 41% στη διακοπή συμπτωματικών μολύνσεων τον τελευταίο μήνα. Η προστασία απέναντι σε σοβαρή νόσηση παραμένει ισχυρή, στο 91%. Ορισμένοι ειδικοί επέκριναν την ανάλυση του υπουργείου λόγω πιθανής μεροληψίας που θα μπορούσε να στρεβλώνει τα δεδομένα. Άλλοι είπαν πως το Ισραήλ πρέπει να περιμένει λίγο περισσότερο προκειμένου να λάβει περισσότερες πληροφορίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα μιας τρίτης δόσης. Περίπου το 57% των 9,3 εκατ. κατοίκων του Ισραήλ έχει εμβολιαστεί. Περίπου 160 άνθρωποι νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα και οι ημερήσιες μολύνσεις έχουν ξεπεράσει τις 2.000 από μια χούφτα την ημέρα λίγους μήνες νωρίτερα. Η κυβέρνηση ελπίζει πως τα εμβόλια θα της επιτρέψουν να αποφύγει κοστοβόρα λοκντάουν προστατεύοντας όσους είναι πιο ευάλωτοι σε σοβαρή νόσηση, ακόμη κι αν οι μολύνσεις αυξηθούν κατακόρυφα.

Νοσούν Σικελία και Σαρδηνία
ΡΩΜΗ
Το ιταλικό ίδρυμα ερευνών Gimbe ανακοίνωσε χθες ότι «η χώρα εισήλθε, εκ των πραγμάτων, στο τέταρτο κύμα κορωνοϊού». «Ο ιός κυκλοφορεί περισσότερο απ’ ό,τι μπορούν να καταγράψουν τα επίσημα στοιχεία», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Gimbe, Νίνο Καρταμπελότα. Την τελευταία εβδομάδα, όλα τα στοιχεία παρουσιάζουν ανοδική τάση: τα νέα περιστατικά είναι 31.963, έναντι 19.390 της προηγούμενης. Οι θάνατοι 111 έναντι 76. Και οι πολίτες που διαγνώσθηκαν θετικοί είναι 70.310, ενώ από 15 μέχρι τις 21 Ιουλίου ήταν 49.310. Οι ασθενείς με κορωνοϊο στις ΜΕΘ της χώρας αυξήθηκαν κατά 14,5% και οι εισαγωγές στις νοσοκομειακές πτέρυγες κατά 34,9%. Παράλληλα, όμως, το ίδρυμα Gimbe υπογραμμίζει ότι η πίεση επί των νοσοκομείων είναι ακόμη σαφώς περιορισμένη. Μόνον το 2% των ασθενών που βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχει μολυνθεί με κορωνοϊό, ποσοστό που αυξάνεται στο 3% σε ό,τι αφορά το σύνολο των νοσοκομειακών κλινών. Η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται στα δυο μεγάλα νησιά της Ιταλίας: στις πόλεις Καλτανισέτα και Ραγκούζα της Σικελίας και στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass