Χιλιάδες διπλωμάτες - πρόσφυγες!

ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΑΦΓΑΝΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2021 12:15
 Ινδοί διπλωμάτες έφυγαν από την Καμπούλ. Οι συνάδελφοι τους Αφγανοί βρίσκονται «πρόσφυγες» σε πρεσβείες. Ινδοί διπλωμάτες έφυγαν από την Καμπούλ. Οι συνάδελφοι τους Αφγανοί βρίσκονται «πρόσφυγες» σε πρεσβείες.

Η ξαφνική επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία έχει αφήσει εκατοντάδες Αφγανούς διπλωμάτες στο εξωτερικό μετέωρους: χωρίς χρήματα ώστε να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις αποστολές, με τον φόβο για την τύχη των οικογενειών τους στην πατρίδα και σε απόγνωση στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν καταφύγιο στο εξωτερικό.


Το ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο τάχιστα απομάκρυνε την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση του Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει στείλει μηνύματα σε όλες τις Πρεσβείες του διαμηνύοντας στους διπλωμάτες να συνεχίσουν το έργο τους.
Αλλά οκτώ υπάλληλοι Πρεσβείας που μίλησαν στο Reuters διατηρώντας την ανωνυμία τους, σε χώρες περιλαμβανομένων του Καναδά, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, έκαναν λόγο για δυσλειτουργία και απόγνωση στις αποστολές τους.
"Οι συνάδελφοί μου εδώ και σε πολλές χώρες εκλιπαρούν τις χώρες που τους φιλοξενούν να τους δεχτούν", λέει ένας Αφγανός διπλωμάτης στο Βερολίνο εξηγώντας ότι φοβάται τι θα μπορούσε να συμβεί στον ίδιο, στη σύζυγό του και στις τέσσερις κόρες του που παραμένουν στην Καμπούλ αν επέτρεπε να χρησιμοποιηθεί το όνομά του.
"Κυριολεκτικά εκλιπαρώ. Οι διπλωμάτες προτίθενται να γίνουν πρόσφυγες", λέει και προσθέτει ότι θα πρέπει να πουλήσει τα πάντα -περιλαμβανομένου ενός μεγάλου σπιτιού στην Καμπούλ- και να "ξεκινήσει απο το μηδέν".
"Τι μπορούν να κάνουν αυτές οι Πρεσβείες; Δεν εκπροσωπούν μια κυβέρνηση. Δεν έχουν κάποια πολιτική για να εφαρμόσουν", λέει και προσθέτει ότι το προσωπικό των Πρεσβειών πιθανόν να εξασφάλιζε πολιτικό άσυλο λόγω ανησυχίας για την ασφάλειά του, αν επέστρεφε στο Αφγανιστάν.
Ένας ανώτερος Αφγανός διπλωμάτης εκτίμησε ότι υπάρχουν περίπου 3.000 άνθρωποι που είτε εργάζονται στις Πρεσβείες της χώρας είτε εξαρτώνται άμεσα από αυτές.
Κάποιοι από τους πρέσβεις του Αφγανιστάν έχουν ασκήσει ανοιχτά κριτική εις βάρος των Ταλιμπάν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass