Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

Αναμνηστικό δώρο σε Μέρκελ και Λεβέν

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Ε.Σ. ΣΑΡΛ ΜΙΣΕΛ

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2021 12:20

Ένα αναμνηστικό δώρο προς τιμήν των απερχόμενων μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν, προσέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.


Το δώρο είναι μια καλλιτεχνική αναπαράσταση του κτιρίου Europa, της εμβληματικής έδρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η αναπαράσταση αυτή δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Σαρλ Μισέλ, αποκλειστικά για να τιμήσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αποχωρούν.
Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής είναι η τελευταία για την απερχόμενη Γερμανίδα Καγκελάριο, έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία και συμμετοχή σε συνολικά 107 Ευρωπαϊκά Συμβούλια, και ο Σαρλ Μισέλ πραγματοποίησε αποχαιρετιστήρια τελετή προς τιμήν της, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαίνεσαν το πνεύμα συμβιβασμού που η Αγκελα Μέρκελ επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια.
«Η αποχώρησή σου από την ευρωπαϊκή σκηνή μας αγγίζει πολιτικά και μας γεμίζει συγκίνηση. Είσαι μνημείο», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, απευθυνόμενος στην Αγκελα Μέρκελ για να προσθέσει: «Η σύνεσή σου θα λείψει ειδικά στις περίπλοκες στιγμές».
Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο δήλωσε ότι «επί δεκαέξι χρόνια άφησε το αποτύπωμά της στην Ευρώπη και βοήθησε τους «27» να πάρουν τις σωστές αποφάσεις τις δύσκολες στιγμές», ενώ ο Αυστριακός ομόλογός του έκανε λόγο για «ένα μεγάλο κενό» που αφήνει πίσω της η Μέρκελ, καθώς «η επιρροή της στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν μεγάλη».
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ δήλωσε ότι η Μέρκελ «πάντα έβρισκε κάτι που μας ένωνε και μας επέτρεπε να πάμε παρακάτω».