ΓΑΛΛΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ

Συστήνουν νέο Μεσογειακό Αξονα

Υπογράφουν Συνθήκη που προβλέπει συντονισμένες δράσεις σε Αμυνα, Οικονομία, Εξωτερική πολιτική και Πολιτισμό

Δημοσίευση: 26 Νοε 2021 12:45

ΠΑΡΙΣΙ
Σήμερα, στο μέγαρο Κυρηνάλιο, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και ο Εμανουέλ Μακρόν θα υπογράψουν την Ιταλογαλλική Συνθήκη Ενισχυμένης Συνεργασίας.
Η συνθήκη προβλέπει συντονισμένες δράσεις των δυο χωρών σε μια σειρά από τομείς, με κύρια αναφορά στην άμυνα, την εξωτερική και οικονομική πολική και τον πολιτισμό. Θα ονομαστεί «Συνθήκη του Κυρηνάλιου», από το όνομα του ιταλικού προεδρικού μεγάρου στο οποίο και θα υπογραφεί. Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, ένας από τους στόχους είναι «να δημιουργηθεί μια ακόμη πιο στενή, επωφελής οικονομική συνεργασία και για τις δυο χώρες».


Η συγκεκριμένη Συνθήκη περιέχει έντεκα κεφάλαια και αποτελείται από περίπου τριάντα σελίδες. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, σε ένα βαθμό θυμίζει την ιστορική Γαλλογερμανική Συνθήκη Φιλίας του 1963.
«Θα ευνοηθεί η σύγκλιση των θέσεων των δυο χωρών, αλλά και η συνεργασία σε θέματα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας, όπως και σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική πολιτική, την οικονομία και τους τομείς του πολιτισμού, της έρευνας και της παιδείας», υπογραμμίζουν συνεργάτες του Γάλλου προέδρου.
Η μόνη αντίθετη «φωνή», τέλος, στην Ιταλία, είναι εκείνη του αντιπολιτευόμενου, ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», το οποίο ασκεί κριτική στην όλη πρωτοβουλία και υπογραμμίζει ότι «ουδείς γνωρίζει το πραγματικό περιεχόμενο της Συνθήκης αυτής».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass