ΕΜΑ

Οι συνεχείς αναμνηστικές δόσεις μπορεί να βλάπτουν αντί να ωφελούν

Ειδικά απέναντι σε νέα στελέχη, όπως η Ομικρον

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2022 14:18

ΛΟΝΔΙΝΟ
Οι επαναλαμβανόμενες δόσεις εμβολιασμού κατά της Covid-19 δεν είναι βιώσιμη στρατηγική, προειδοποίησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος εξέφρασε αμφιβολίες για την ανάγκη τέταρτης δόσης εμβολίου.
Οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί με μικρό μεσοδιάστημα θα μπορούσαν να μειώσουν την ανοσιακή απόκριση απέναντι σε νέα στελέχη όπως η Όμικρον, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής Στρατηγικής Εμβολίων στον EMA.


«Εάν ακολουθήσουμε τη στρατηγική να χορηγούμε αναμνηστικές δόσεις κάθε περίπου τέσσερις μήνες, θα καταλήξουμε να έχουμε πρόβλημα με την ανοσιακή απόκριση […] Οπότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην υπερφορτώνουμε το ανοσοποιητικό σύστημα με επαναλαμβανόμενη ανοσοποίηση» δήλωσε. «Θα θέλαμε να δούμε τα στοιχεία σε σχέση με την τέταρτη δόση και θα πρέπει να δούμε αυτά τα στοιχεία πριν κάνουμε οποιαδήποτε σύσταση. Την ίδια στιγμή όμως μας ανησυχεί ιδιαίτερα μια στρατηγική επαναλαμβανόμενων εμβολιασμών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα» είπε.
Ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι συχνοί εμβολιασμοί μπορεί να είναι ακόμα και επιβλαβείς λόγω του φαινομένου «του προπατορικού αντιγονικού αμαρτήματος». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά ικανοποιητικά στο αρχικό στέλεχος, όχι όμως στις επόμενες παραλλαγές. «Έχουμε ήδη αρκετές ενδείξεις ότι αυτό θα μπορούσε να είναι πρόβλημα» είχε δηλώσει προ ημερών στους New York Times η δρ Έιμι Σέρμαν του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΟΥ
H προειδοποίηση του ΕΜΑ για τις συχνές αναμνηστικές δόσεις βρίσκεται σε συμφωνία με την εκτίμηση τεχνικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία ανακοίνωσε πως «μια στρατηγική εμβολιασμού που βασίζεται σε επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις του αρχικού εμβολίου είναι απίθανο να είναι κατάλληλη ή βιώσιμη».
Η επιτροπή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα εμβόλια για την Όμικρον.
«Η σύνθεση των υφιστάμενων εμβολίων Covid-19 ενδέχεται να χρειαστεί τροποποίηση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι συνεχίζουν να προσφέρουν τα επίπεδα προστασίας που συστήνει ο ΠΟΥ έναντι της λοίμωξης και της ασθένειας από παραλλαγές ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων της Όμικρον και των μελλοντικών παραλλαγών» ανέφερε.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά δήλωσε ότι ένα εμβόλιο που στοχεύει στην παραλλαγή Όμικρον της Covid πιθανότατα θα χρειαστεί και ότι η εταιρεία του θα είναι έτοιμη να το διαθέσει τον Μάρτιο.
Η Moderna επίσης αναπτύσσει εμβόλιο για την παραλλαγή Όμικρον, το οποίο όμως είναι απίθανο να διατεθεί σε λιγότερο από δύο μήνες.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι η αναμνηστική δόση αυξάνει τα επίπεδα προστασίας έναντι της Όμικρον. Ο Οργανισμός επισημαίνει πάντως ότι, σύμφωνα με ανάλυση της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας, η προστασία που προσφέρει η αναμνηστική δόση μειώνεται στο 30% εντός τριών μηνών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass