ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

Αρχισε η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων

Προς αδιέξοδο οι συζητήσεις της Μόσχας με τη Δύση

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2022 12:05

ΜΟΣΧΑ  
Οι δυνάμεις υπό τη Ρωσία άρχισαν χθες να αποσύρονται από το Καζακστάν, όπου είχαν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν την κυβέρνηση του προέδρου Καρίμ- Γιομάρτ Τοκέγεφ να αντιμετωπίσει τις πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις και ταραχές που συγκλόνισαν τη χώρα, ανακοίνωσε χθες το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.
Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Αλμάτι μια τελετή με τη συμμετοχή των στρατιωτών του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO) που συμμετείχαν στην επιχείρηση, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP.
“Η επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης ολοκληρώθηκε (...) εκπληρώσαμε τα καθήκοντά μας”, δήλωσε ο Ρώσος στρατηγός Αντρέι Σερντιούκοφ, επικεφαλής των 2.030 στρατιωτών του CSTO από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Αρμενία, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν, που αναπτύχθηκαν στο Καζακστάν στις 6 Ιανουαρίου.


Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, τα στρατεύματα αυτά “άρχισαν να προετοιμάζουν το στρατιωτικό και τεχνικό υλικό για να φορτωθεί σε ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη ενόψει της επιστροφής τους στη μόνιμη βάση τους”. Όπως δήλωσε ο Τοκάγεφ και επιβεβαίωσε ο CSTO, η αποχώρηση των στρατευμάτων θα ολοκληρωθεί σε δέκα ημέρες.
ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ η απόρριψη από την Ουάσινγκτον των βασικών αιτημάτων της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας οδηγούν τις συνομιλίες σε αδιέξοδο, δήλωσε χθες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι ο διάλογος δεν σταματάει.
«Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμοι για κανέναν λόγο και υπό καμία μορφή να συζητήσουν τα βασικά μας αιτήματα για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, τη μείωση των υποδομών της συμμαχίας και την επιστροφή της στα σύνορα του 1997. Και φυσικά και στο θέμα που αφορά τις δεσμευτικές νομικές εγγυήσεις για τη μη εγκατάσταση αντίστοιχων συστημάτων σε άμεση εγγύτητα με τα σύνορά μας», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.
Ο Ριαμπκόφ είπε ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα για το ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα κάνουν υποχωρήσεις στα ζητήματα των εγγυήσεων ασφαλείας και δεν βλέπει λόγο να οργανωθεί νέος γύρος συνομιλιών στο εγγύς μέλλον για τις εγγυήσεις ασφαλείας, καθώς, όπως είπε, ο διάλογος οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
«Σε κάποιον βαθμό είναι αδιέξοδο ή διαφορά προσεγγίσεων... Δεν βλέπω τον λόγο, τις επόμενες μέρες, να συναντηθούμε και πάλι και ν’ αρχίσουμε τις ίδιες συζητήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ριαμπκόφ.
Ωστόσο επανέλαβε ότι «ο διάλογος δεν σταματάει: συνεχίζεται σε διάφορα επίπεδα και σε διάφορες κατευθύνσεις».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass