ΓΑΛΛΙΑ

Δυσκολεύεται να βρει συνομιλητές ο Μακρόν

Ακαρπες οι διαβουλεύσεις με ηγέτες της αντιπολίτευσης

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2022 12:30

Στους αντιπάλους του πέταξε ο Εμανουέλ Μακρόν το μπαλάκι, καλώντας τους να προτείνουν πώς θα μπορεί να νομοθετεί η κατακερματισμένη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και περιμένει από την αντιπολίτευση να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.


Οι διήμερες διαβουλεύσεις του Μακρόν με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπου κάλεσε τις κοινοβουλευτικές ομάδες να υπογράψουν μια «συμφωνία συμβιβασμού» μαζί του, ή να ψηφίζουν σε ad hoc βάση τα νομοσχέδια, δεν απέδωσαν καρπούς, καθώς ουδείς φαίνεται πρόθυμος να συμπράξει στην οικοδόμηση μιας λειτουργούσας πλειοψηφίας. Αυτό σημαίνει ότι τώρα θα πρέπει να διεξάγει δύσκολες διαπραγματεύσεις για κάθε νομοσχέδιο, αν και πολλά παραμένουν ακόμη ανοιχτά. «Δεν μπορώ να αγνοήσω τα ρήγματα και τις βαθιές διαιρέσεις της χώρας μας που αντικατοπτρίζονται στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση», είπε ο Μακρόν στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του, στα πρώτα σχόλιά του μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής. «Είναι ευθύνη της προεδρικής πλειοψηφίας να διευρυνθεί. Πρέπει συλλογικά να μάθουμε να κυβερνάμε και να νομοθετούμε διαφορετικά. Χτίζοντας νέους συμβιβασμούς, με διάλογο, ακρόαση, σεβασμό» τόνισε, αποκλείοντας το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Ο Μακρόν είπε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να ξεκαθαρίσουν μέσα σε 48 ώρες τι βήματα είναι έτοιμα να κάνουν.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Μακρόν ότι θέλει να αλλάξει μέθοδο, αλλά ούτε μια κεραία στο πρόγραμμά του.
Το «πουλέν» της Μαρίν Λεπέν και μεταβατικός πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, εξέφρασε την απογοήτευσή του που ο Μακρόν «θέλει να αλλάξει μέθοδο [διακυβέρνησης] χωρίς να αλλάξει ούτε μια κεραία στο πρόγραμμά του.
Αλλά και o υπαρχηγός της παραδοσιακής δεξιάς των Ρεπουμπλικανών, Ορελιάν Πραντιέ, εκτόξευσε βέλη κατά του Μακρόν: «Έχουμε μια χώρα που φαίνεται δύσκολο να κυβερνηθεί κι έναν Εμανουέλ Μακρόν που θεωρεί ότι τίποτε δεν έχει πλήξει την πολιτική του νομιμοποίηση. Οι Γάλλοι είπαν ξεκάθαρα ότι απεχθάνονται τις πολιτικές του επιλογές».
Ο Πραντιέ δήλωσε απογοητευμένος που ο Μακρόν «επιμένει σε μια πολιτική προσέγγιση που μας οδήγησε σε αυτήν την παράλυση στην Εθνοσυνέλευση», και ερωτηθείς αναφορικά με την πρόταση του Γάλλου προέδρου για «συμβόλαιο συνασπισμού» απορρίπτει την ιδέα αυτή, επειδή «το δικό του πολιτικό πρότζεκτ δεν είναι το δικό μας. Σε πολλά θέματα δεν έχουμε το ίδιο όραμα για την κοινωνία», είπε.
Πυρά κατά του Μακρόν εξαπολύουν και οι Σοσιαλιστές, με τη βουλευτή Βαλερί Ραμπό να κατηγορεί τον Γάλλο πρόεδρο ότι «αντέστρεψε τους ρόλους», απαιτώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν επί ενός συμφώνου συνασπισμού ή στήριξη στην κυβέρνηση κατά νομοσχέδιο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass