Με το βλέμμα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

ΡΗΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. -ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2022 12:01

ΑΘΗΝΑ

Καθώς η Αθήνα κεφαλαιοποιεί τα νέα απτά αποτελέσματα της στρατηγικής διεθνοποίησης,

με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταδικάζει τον τουρκικό επεκτατισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ξανά στην Άγκυρα το δρόμο της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου, καλώντας την παραλλήλως να εγκαταλείψει τις αβάσιμες αιτιάσεις με βάση τις οποίες αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών του Αιγαίου.
«Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή όπως έχω πει πολλές φορές είναι να σταματήσει επιτέλους αυτή η ακραία επιθετική ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας, μιας ρητορικής που είναι παντελώς μα παντελώς νομικά ανυπόστατη, εξάλλου η Ελλάδα έχει απαντήσει σε όλα τα διεθνή φόρα πολύ εμπεριστατωμένα ακυρώνοντας όλη την «τουρκική επιχειρηματολογία» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Απαντώντας στο ενδεχόμενο να θέσει η Άγκυρα ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Αθήνα είναι σε απόλυτη ετοιμότητα ν’ αποδομήσει εκ νέου τις τουρκικές θέσεις, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι αυτός που έχει αποκόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ταγίπ Ερντογάν.
«Προφανώς εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις. Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο. Εμείς θα φερόμαστε με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα» συνεχίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
Λίγες ώρες πριν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφραζε επισήμως τη βαθιά ανησυχία του για την επαναλαμβανόμενη τουρκική προκλητικότητα στη ρητορική και στο πεδίο. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ
Στο ανιστόρητο αναθεωρητικό αφήγημα επανέρχεται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αφού χαρακτήρισε την Ελλάδα «κακομαθημένη» αναφέρθηκε ανοιχτά σε μια μεγαλύτερη Τουρκία. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας είπε «Μην ξεχνάμε πως υπάρχει μεγαλύτερη Τουρκία από τη χώρα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να εγκλωβιστούμε στα σύνορά μας».

Ο ΣΥΝ
«Οι διατυπώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι πολύ ηπιότερες, παρά την αυξημένη τουρκική επιθετικότητα» σημειώνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ
«Από τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής απουσιάζει για μία ακόμα φορά η οποιαδήποτε αναφορά σε κυρώσεις», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΤΟ ΚΚΕ
«H αντιμετώπιση της Τουρκίας ως “στρατηγικού συμμάχου” είναι αυτή που τροφοδοτεί τη στάση και τις διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους» λέει το ΚΚΕ.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ
Έχοντας στις “αποσκευές” του τη ρητή καταδίκη των 26 Ευρωπαίων ηγετών κατά της Τουρκίας, όπως προκύπτει από το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός αναμένεται να ταξιδέψει σε πέντε ημέρες στη Μαδρίτη για να συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ξεκαθαρίζει δε ότι η Αθήνα επιθυμεί να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα, εάν ωστόσο ο Ερντογάν εκτός ατζέντας θέσει θέμα Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, τότε αυτό θα απαντηθεί με αυστηρό και τεκμηριωμένο τρόπο. Η Αθήνα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το κείμενο συμπερασμάτων και την αναφορά ονομαστικά στην Τουρκία. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, καλυπτόμαστε απόλυτα από τα Συμπεράσματα, όπως αυτά υιοθετήθηκαν ομόφωνα και χωρίς μεγάλη συζήτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα. Τέλος, στα πολύ θετικά της Συνόδου Κορυφής η επικύρωση και σε ανώτατο επίπεδο της άρσης του καθεστώτος εποπτείας για την χώρα μας. Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται ότι η ΕΕ καλωσορίζει την λήξη του για την Ελλάδα και τονίζεται ότι αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την βιώσιμη ανάπτυξη, την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την συνεχιζόμενη δημοσιονομική ευθύνη. Τα εύσημα στην χώρα μας έδωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κάνοντας λόγο για μία πολύ θετική εξέλιξη. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις κατά της ενεργειακής ακρίβειας.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Στα θέματα της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «η Κομισιόν καλείται έως το τέλος του καλοκαιριού να ολοκληρώσει τις προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα». Ολοκληρώνοντας τη απάντησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Θέλω να είμαι σαφής: εσχάτως παρατηρείται μία αποκλιμάκωση στην τιμή του πετρελαίου και αυτή πρέπει να φθάσει στην αντλία. Και είμαστε σε θέση να κάνουν ελέγχους, που θα το διασφαλίσουν αυτό».

ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
«Έχω εξαντλήσει το θέμα για τις πρόωρες εκλογές, δεν έχω να προσθέσω τίποτε» απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το αν η «εκλογολογία» το τελευταίο διάστημα έχει οδηγήσει τους υπουργούς της κυβέρνησης «να κατεβάσουν τα μολύβια». «Η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της, κανείς υπουργός δεν έχει κατεβάσει τα μολύβια. Καταλαβαίνω πως είναι πολύ δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές και ανασχηματισμός μιας και συνέχεια αυτά με ρωτάτε» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass