Πρόβες πολέμου στην Ταϊβάν

Από κινεζικά αεροπλάνα και πλοία - Μπλίνκεν: Η Κίνα απομακρύνεται από μια ειρηνική επίλυση - Νεκρός ο υπεύθυνος του πυραυλικού προγράμματος του νησιού

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2022 12:20

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Κινεζικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν άσκηση για επίθεση στην Ταϊβάν το Σάββατο, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του νησιού.
Οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις είναι προγραμματισμένες να διαρκέσουν μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το πρωί του Σαββάτου, λοιπόν, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είπε ότι πολλά κινεζικά πλοία και αεροπλάνα πραγματοποίησαν επιχειρήσεις στα στενά της Ταϊβάν. Κάποια από αυτά, μάλιστα, φέρεται να πέρασαν τη μεσαία γραμμή, το ανεπίσημο προστατευτικό σημείο που χωρίζει τις δύο πλευρές, κινήσεις που ο στρατός της Ταϊβάν πιστεύει ότι ήταν μέρος μιας προσοίωσης επίθεσης στο κύριο νησί της Ταϊβάν.


Ο στρατός της Ταϊβάν εξέπεμψε μια προειδοποίηση και ανέπτυξε δυνάμεις και πλοία περιπολίας εναέριας αναγνώρισης για παρακολούθηση, ενώ έθεσε σε ετοιμότητα τους πυραύλους ξηράς.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είπε επίσης ότι εκτόξευσε φωτοβολίδες αργά την Παρασκευή για να προειδοποιήσει επτά drones που πετούσαν πάνω από τα νησιά Kinmen και άγνωστα αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από τα νησιά Matsu. Και οι δύο ομάδες νησιών βρίσκονται κοντά στη νοτιοανατολική ακτή της ηπειρωτικής Κίνας.
Την Παρασκευή, η Διοίκηση του ανατολικού μετώπου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας δήλωσε ότι διεξήγαγε εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά και ανατολικά της Ταϊβάν για να δοκιμάσει τις «κοινές μαχητικές ικανότητες» των δυνάμεών της.
ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΓΙΑ ΠΕΛΟΖΙ
Οι ασκήσεις έρχονται ως αντίποινα για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, με το Πεκίνο να σταματά, επίσης, τον διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε διάφορους τομείς. Η σύντομη απροειδοποίητη επίσκεψη του Πελόζι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στο αυτοδιοικούμενο νησί που διεκδικεί η Κίνα εξόργισε το Πεκίνο και προκάλεσε πρωτοφανείς στρατιωτικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν πάνω από την πρωτεύουσα, Ταϊπέι.
Η Πελόζι έφτασε στην Ταϊβάν αργά την Τρίτη, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου στο νησί εδώ και δεκαετίες. Η Κίνα προειδοποίησε επανειλημμένως για να αποτρέψει αυτή την επίσκεψη και πλέον έχει προωθήσει μια σειρά αντιποίνων, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων κατά της ίδιας της Πελόζι.
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Κίνας στην Ταϊβάν απομακρύνονται από την πρακτική της ειρηνικής επίλυσης προβλημάτων και κινούνται προς την κατεύθυνση του εξαναγκασμού και της χρήσης βίας.
Σε συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα με τον υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων, ο Μπλίνκεν επέπληξε επίσης την Κίνα για τις ενέργειές της, από την εκτόξευση πυραύλων έως και την αποχώρηση από τις συνομιλίες για το Κλίμα. Ο ίδιος δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα εργαστούν προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι δίαυλοι παραμένουν ανοικτοί για να αποφευχθεί πιθανή παρανόηση.
ΝΕΚΡΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ
Αξιωματούχος της Ταϊβάν, υπεύθυνος του πυραυλικού προγράμματος, βρέθηκε νεκρός ύστερα από καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων CNA.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της μονάδας έρευνας και ανάπτυξης στο υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν βρέθηκε νεκρός χθες το πρωί σε δωμάτιο ξενοδοχείου ύστερα από καρδιακή προσβολή που υπέστη, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Central News Agency.
Ο Όου Γιανγκ Λι-χσινγκ, αναπληρωτής επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας Chung-Shan που ανήκει στον στρατό, κατέληξε σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη νότια Ταϊβάν, όπως μετέδωσε το CNA.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο 57χρονος άνδρας κατέληξε ύστερα από καρδιακή προσβολή και ότι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου δεν βρέθηκαν ενδείξεις εισβολής, σύμφωνα με το CNA. Ο αξιωματούχος βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι στη νότια κομητεία Πινγκτούνγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο. Ο Όου Γιανγκ είχε τοποθετηθεί στη θέση του αναπληρωτή επικεφαλής του ινστιτούτου νωρίτερα φέτος προκειμένου να επιβλέψει μια σειρά από προγράμματα κατασκευής πυραύλων.
Η κυβέρνηση της Ταϊβάν προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή πυραύλων της απέναντι στην απειλή μιας εισβολής από το Πεκίνο, που θεωρεί ότι η νήσος είναι κινεζικό έδαφος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass