ΑΚΑΡ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ:

Μην επηρεάζεστε από τα λόγια τρίτων

ΚΑΛΕΣΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ -ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2022 8:25

ΑΓΚΥΡΑ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε χθες  ότι η Άγκυρα είναι ανοικτή στον διάλογο με την Αθήνα αλλά αυτό δεν συνιστά αδυναμία, ενώ κάλεσε την Ελλάδα να λάβει τις αποφάσεις της χωρίς να επηρεάζεται από «λόγια τρίτων». Σε δηλώσεις του στο Τσανάκκαλε ο κ. Ακάρ ανέφερε ότι «εμείς πάντα καταθέτουμε τις προτάσεις μας για διάλογο με την Ελλάδα και αναμένουμε από την Ελλάδα να εγκαταλείψει τις ενέργειες και τη ρητορική της που αυξάνουν την ένταση». Δήλωσε ακόμη ότι «πιστεύουμε στις ειρηνικές διαπραγματεύσεις με υπομονή, αλλά η έκκλησή μας για διάλογο δεν είναι αδυναμία. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας», είπε. «Παρ’ όλα τα λάθη που έγιναν, πιστεύουμε ότι θα επιλυθούν με υπομονή και ειρηνικές μεθόδους. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή, αλλά έναν ισχυρό, ασφαλή και αποτελεσματικό σύμμαχο», ισχυρίστηκε, για να προσθέσει απευθυνόμενος στην Ελλάδα: «Αποφάσισε, μην παίρνεις αέρα από τα λόγια τρίτων». Στην ίδια συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι ο κ. Ακάρ κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να στηρίζουν τους Κούρδους στη Συρία, καθώς μόνο η Τουρκία είναι ο σύμμαχος στον οποίον μπορούν να βασιστούν, και τόνισε ότι όταν έρθει η κατάλληλη ώρα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα κάνουν «αυτό που πρέπει, όπως πάντα» σε σχέση με μια χερσαία επέμβαση στη βόρεια Συρία. Ανέφερε μάλιστα ότι οι τουρκικές δυνάμεις απέτρεψαν με την αεροπορική τους επιχείρηση σε Συρία και Ιράκ τη δημιουργία αυτού που αποκάλεσε «διάδρομο τρομοκρατίας», και ότι 491 «τρομοκράτες» έχουν ήδη εξουδετερωθεί.

ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Ακάρ επανέλαβε το αμετακίνητο των τουρκικών θέσεων δηλώνοντας: «Οι [Τουρκοκύπριοι] είναι αδέρφια μας. Η Κύπρος είναι η εθνική μας υπόθεση. Επομένως, δεν τίθεται θέμα να κάνουμε παραχωρήσεις εκεί».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ
Την ίδια ώρα, τα τουρκικά ΜΜΕ, εξαπολύουν βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη,  με αφορμή τις δηλώσεις του από το Λονδίνο. Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «ξεπέρασε τα όρια» και έκανε λόγο για «σκανδαλώδεις δηλώσεις Μητσοτάκη». Επίσης, τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι «η Ελλάδα κινείται εναντίον του τουρκολιβυκού μνημονίου» και πως «θα κάνει έρευνες εντός της περιοχής της Λιβύης». Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global ανέφερε: «Η Ελλάδα επέκτεινε τη Naxtex για τις σεισμικές έρευνες που είχε εκδώσει στις 8 Νοεμβρίου. Η έκταση επεκτάθηκε στα 11.000 τ.χλμ. H εξέλιξη αυτή μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας και της Λιβύης. Διότι η περιοχή που θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες παραβιάζει το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης που αφορά τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης το οποίο έχουν υπογράψει το 2019. Η περιοχή των ερευνών βρίσκεται εντός της περιοχής που ανήκει στη Λιβύη. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass