ΤΟΥΡΚΙΑ

Ανησυχία για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΝΑΤΟ: ΕΠΙΣΗΜΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΕ ΣΟΥΗΔΙΑ ΚΑΙ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2023 7:06

ΑΓΚΥΡΑ
Ιδιαίτερη ανησυχία φαίνεται πως έχει προκαλέσει στην Τουρκία το γεγονός των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας, καθώς θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησης στο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας.
Το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας (MGK) είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει μετά από διακοπή δύο μηνών και για πρώτη φορά μέσα στο 2023, σήμερα  Τετάρτη, υπό  την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μάλιστα για ακόμα μία φορά η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα για προκλήσεις, κάνοντας το «άσπρο-μαύρο». Όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα, «εκτιμάται ότι θα εξεταστούν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας όπως και προκλήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο, που συνεχίζει να εξοπλίζει αποστρατικοποιημένα νησιά».
«Στο πλαίσιο αυτό, στη σύσκεψη  θα αξιολογηθούν και οι εξελίξεις στο Αιγαίο, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τα Βαλκάνια  και προβλέπεται να συζητηθούν οι προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στην Ανατολική Μεσόγειο που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται φυσικά τα όσα συνέβησαν στη διαδήλωση στη Σουηδία όπου ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Hard Course, Ράσμους Παλουντάν, έκαψε το κοράνι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την τουρκική πρεσβεία, προκαλώντας οργή στην Τουρκία.
ΜΠΛΟΚΟ ΣΕ ΣΟΥΗΔΙΑ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Στο μεταξύ αναβολή στις συζητήσεις για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα υπάρξει στο ΝΑΤΟ μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει την υποστήριξη της Άγκυρας, η Τουρκία ύψωσε μπλόκο.
Συγκεκριμένα η οργή της Τουρκίας εκφράστηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο καθώς ακυρώνεται επ’ αόριστον η τριμερής συνάντηση Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας.
«Κατόπιν αιτήματός μας, ο τριμερής μηχανισμός μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας ακυρώθηκε επ’ αόριστον», δήλωσε η τουρκική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.
Πλέον η Φινλανδία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να εισέλθει μόνη της στο ΝΑΤΟ, κάτι που άφησε ανοιχτό νωρίτερα με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκκα Χααβίστο. Όπως δήλωσε ο Χααβίστο στο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας του Yle ότι η Φινλανδία πιθανόν να αναγκαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξής της στο ΝΑΤΟ χωρίς τη μακροχρόνια σύμμαχο και γείτονά της Σουηδία εξαιτίας της αντίθεσης της Άγκυρας στη σουηδική ένταξη.
ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ
Ένα άλλο θέμα της συνάντησης θα είναι η πρώτη επίσημη επαφή με τη Συρία μετά από 12 χρόνια και των επιχειρήσεων «Claw» και τα βήματα της που θα ακολουθηθούν μέχρι να υπάρξει μία επαφή σε επίπεδο αρχηγών.
Ακόμα θα συζητηθεί τι θα γίνει στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και οι επιχειρήσεις εναντίον του PKK και ιδιαίτερα, αλλά και τα μέτρα που έχουν παρθεί κατά της οργάνωσης του Φετχιουλάχ Γκιουλέν (FETO) και του ισλαμικού κράτους (DAESH), αλλά και οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι εξελίξεις σχετικά με τον διάδρομο σιτηρών, οι ειρηνευτικές και διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας, η ανθρωπιστική βοήθεια και μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Τέλος θα συζητηθεί το ζήτημα της απόκτησης και εκσυγχρονισμού των F-16 από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα συνδικάτα, 7 στους 10 εκπαιδευτικούς συμμετείχαν στην απεργία -το υπουργείο Παιδείας πάντως έδωσε χαμηλότερα νούμερα. Στο Παρίσι, μαθητές απέκλεισαν τουλάχιστον ένα λύκειο, σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass