Οπλίζει την Ουκρανία η Δύση

ΕΠΤΑ ΚΡΑΤΗ ΕΤΟΙΜΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΜΕ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΤΟΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ - ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΡΩΣΙΑ

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2023 9:10

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Επειτα από εβδομάδες πιέσεων της Πολωνίας και άλλων μελών του ΝΑΤΟ

προς τη Γερμανία για την αποστολή τανκς τύπου Leopard 2 στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και κάποιοι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους θα στείλουν, άρματα μάχης στην εμπόλεμη ζώνη.
Πρόκειται για κίνηση που λίγους μήνες νωρίτερα θα φάνταζε απίθανη και η απόφαση θεωρείται κομβική, εν μέρει επειδή τα τανκς χρησιμεύουν όχι μόνο στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση – σε αντίθεση με τους αντιαρματικούς πυραύλους και τα αντιαεροπορικά συστήματα που λειτουργούν μόνο ως «ασπίδες» προστασίας.
Μέχρι στιγμής, έως και επτά κράτη παρουσιάζονται έτοιμα να ενισχύσουν με άρματα μάχης τον ουκρανικό στρατό. Οι ΗΠΑ αναμένεται να στείλουν δεκάδες τανκ τύπου M1 Abrams στην Ουκρανία (ίσως 30, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται η Washington Post) και η Γερμανία συμφώνησε να προμηθεύσει την Ουκρανία με 14 άρματα μάχης τύπου Leopard 2.
Η Βρετανία είχε ανακοινώσει στις 14 Ιανουαρίου ότι θα στείλει 14 άρματα μάχης Challenger 2 και η Πολωνία δήλωσε επίσης έτοιμη να στείλει έως και 14 τανκς Leopard 2. Η κυβέρνηση της Νορβηγίας εξετάζει και αυτή το σενάριο να στείλει μερικά από τα άρματα μάχης Leopard, όπως αναφέρουν εφημερίδες, ενώ η Φινλανδία γνωστοποίησε ότι θα μπορούσε να δωρίσει έναν μικρό αριθμό αρμάτων μάχης του ίδιου τύπου στην Ουκρανία, «εάν μια ευρύτερη ομάδα ευρωπαϊκών κρατών αποφάσιζε επίσης να το πράξει». Η Ισπανία, διά στόματος της υπουργού Αμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες, επίσης δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί με τους συμμάχους για την αποστολή Leopard 2 στην ουκρανική εμπόλεμη ζώνη.ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ
Η διαφαινόμενη, στρατηγική στροφή της Δύσης ως προς τον εξοπλισμό που στέλνει στην Ουκρανία, ερμηνεύεται από πολλούς ως σαφής συνδήλωση πως τα κράτη αυτά δεν φοβούνται πλέον να πατήσουν τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας. «Καταρρέει η παγιωμένη αντίληψη πως κάποιες μορφές βοήθειας από το ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία θα συνοδεύονται από το ρίσκο «υπερβολικής πρόκλησης» μιας πυρηνικής δύναμης» όπως είναι η Ρωσία, σχολιάζει το CNN. Επιπλέον, αυτά τα μέλη του ΝΑΤΟ μάλλον ανησυχούν λιγότερο για το ενδεχόμενο να δεχθούν επίθεση από την ίδια τη Ρωσία στο άμεσο μέλλον: «παραδίδουν όπλα που θα χρειάζονταν επειγόντως σε περίπτωση μιας τέτοιας σύγκρουσης. Η απόφαση της Ολλανδίας να στείλει όλες τις μονάδες πυροβολικού Cesar, η απόφαση της Νορβηγίας να στείλουν μεγάλο μέρος των Leopards (…) αυτά τα μέλη του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η αποφασιστική σύγκρουση με τη Ρωσία θα λάβει χώρα στην Ουκρανία, με την Ουκρανία. Και αυτό ίσως υποδηλώνει ότι πιστεύουν πως η Μόσχα δεν θα κερδίσει» καταλήγει το αμερικανικό μέσο.ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΡΩΣΙΑ
Το Κρεμλίνο επιχείρησε να υποβαθμίσει τον πιθανό αντίκτυπο των δυτικών αρμάτων μάχης, σχολιάζοντας ότι τα άρματα που θα στείλουν οι δυτικοί προς την Ουκρανία θα «καούν όπως όλα τα υπόλοιπα» τανκς. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, χθες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «αποτυχημένο σχέδιο» την αναμενόμενη ενίσχυση του ουκρανικού στρατού με δυτικά άρματα μάχης τύπου Leopard 2 και τύπου Abrams. Ο ίδιος έκανε λόγο για «υπερεκτίμηση» της δυναμικής που θα προσδώσουν στον ουκρανικό στρατό. «Αυτά τα άρματα μάχης θα καούν όπως όλα τα υπόλοιπα» πρόσθεσε. «Απλώς είναι πολύ ακριβά». Η ρωσική πρεσβεία στη Γερμανία κατηγόρησε το Βερολίνο πως εγκαταλείπει μια «ιστορική ευθύνη» έναντι της Μόσχας, που αναβαθμίζει τη σύρραξη στην Ουκρανία «σε ένα νέο επίπεδο σύγκρουσης».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass