«Αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν μαζικά στην Ευρώπη, ξανά»

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΆΟΥΣΒΙΤΣ ΠΑΡΟΜΟΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2023 9:08

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Ο διευθυντής του Μνημείου του Άουσβιτς συνέκρινε χθες τους θανάτους αμάχων

στην Ουκρανία με τα δεινά που υπέστησαν οι πολίτες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην τελετή για την 78η επέτειο από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης από τον σοβιετικό στρατό. Το Μουσείο και Μνημείο Άουσβιτς-Μπιρκενάου διαφυλάττει τη μνήμη των θυμάτων του στρατοπέδου που ίδρυσαν οι Ναζί σε πολωνικό έδαφος. Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι, οι περισσότεροι Εβραίοι, πέθαναν στους θαλάμους αερίων ή από την πείνα, το κρύο και τις ασθένειες. «Παρόμοια, άρρωστη μεγαλομανία, παρόμοια δίψα για εξουσία και παρόμοιοι μύθοι περί μοναδικότητας, μεγαλείου, πρωτοκαθεδρίας… μόνο γραμμένοι στα ρωσικά. Αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν μαζικά στην Ευρώπη, ξανά», είπε ο Πιοτρ Σιβίνσκι απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων ήταν και επιζώντες του Ολοκαυτώματος. «Η συνοικία Βόλα της Βαρσοβίας, η Ζαμόιστσιζνα, το Οραντούρ και το Λίντιτσε σήμερα αποκαλούνται Μπούτσα, Ιρπίν, Χοστόμελ, Μαριούπολη και Ντονέτσκ», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε περιοχές όπου διαπράχθηκαν μαζικές εκκαθαρίσεις κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τοποθεσίες όπου η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν ωμότητες. Κατά τη διάρκεια των χθεσινών τελετών, επιζώντες του Ολοκαυτώματος, φορώντας καπέλα και φουλάρια με μπλε και λευκές ρίγες –τα χρώματα των στολών των κρατουμένων– άναψαν κεριά στα ερείπια ενός θαλάμου αερίου. Το Άουσβιτς ιδρύθηκε το 1940 στην κατεχόμενη Πολωνία και αρχικά φιλοξενούσε Πολωνούς πολιτικούς κρατουμένους.
Στη συνέχεια έγινε το μεγαλύτερο από τα στρατόπεδα εξόντωσης όπου τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της «Τελικής Λύσης» του Αδόλφου Χίτλερ, δηλαδή η εξόντωση όλων των Εβραίων. Το στρατόπεδο απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό στις 27 Ιανουαρίου 1945. Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε μια ανάρτησή της στο Telegram χθες, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία και υποστήριξε ότι «η μνήμη των φρικαλεοτήτων του ναζισμού και των Σοβιετικών ηρώων-απελευθερωτών δεν μπορεί να διαγραφεί».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass