Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωπαϊκό εμπάργκο στη φίρμα «Πάμπλο Εσκομπάρ»

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 18 Απρ 2024 9:10

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Το αίτημα μιας εταιρείας από το Πουέρτο Ρίκο, η οποία επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει το όνομα του διαβόητου Κολομβιανού διακινητή ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ, για να πουλήσει διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απέρριψε χθες το Δικαστήριο της Ε.Ε.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο έκρινε υπέρ του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Eνωσης (EUIPO), το οποίο είχε αρνηθεί την καταχώριση αυτού του εμπορικού σήματος θεωρώντας ότι «αντίκειται στη δημόσια τάξη και στα χρηστά ήθη».
Μετά την απόρριψη του αιτήματος από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας, η εταιρεία με την επωνυμία Escobar, η οποία εδρεύει στην αμερικανική επικράτεια του Πουέρτο Ρίκο και επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει το εμπορικό σήμα «Pablo Escobar» στην Ε.Ε., προσέφυγε στις δικαστικές αρχές.
Στην απόφασή του, το Δικαστήριο σημειώνει πως επί της ουσίας το EUIPO είχε αιτιολογήσει ορθώς την απόρριψη του αιτήματος, με βάση ιδίως τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλεί το όνομα Εσκομπάρ κυρίως σε Ισπανούς, καθώς και σε εκείνους οι οποίοι είναι πιθανό να γνωρίζουν τον διαβόητο παράνομο διακινητή.