ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΣ

Μαζί κατά τζιχαντιστών Ρωσία και Γαλλία

* Άσαντ: συνεργασία μόνο αν αλλάξει πολιτική ο Ολάντ

Δημοσίευση: 18 Νοε 2015 1:20

 

Τη στρατιωτική συνεργασία του ρωσικού πολεμικού Ναυτικού με το αντίστοιχο γαλλικό ζήτησε από τους επιτελείς του στρατού ο Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να συνεργαστούν στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

"Είναι απαραίτητο να θεμελιώσουν μία απευθείας επαφή με τους Γάλλους και να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας", είπε ο Πούτιν.

Πρόσθεσε ότι θα σχεδιάσουν κοινές δράσεις και από αέρος και από θαλάσσης.

Νωρίτερα, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα επιχειρήσει στην ανατολική Μεσόγειο.

Το Κρεμλίνο γνωστοποίησε ότι οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία μετά από τηλεφωνική επικοινωνία.

Πούτιν και Ολάντ αναμένεται να συναντηθούν στη Μόσχα, στις 26 Νοεμβρίου. Δύο ημέρες νωρίτερα ο γάλλος πρόεδρος θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, για να συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ολάντ -τη Δευτέρα- κήρυξε τον πόλεμο στο Ισλαμικό Κράτος, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η Γαλλία είναι σε πόλεμο".

Η Ρωσία θα ενισχύσει τα αεροπορικά χτυπήματα στη Συρία με επιπλέον μαχητικά, οκτώ Su-34 και τέσσερα Su-27, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, Βαλερί Γκερασίμοφ.

Γερμανία

Η Γερμανία δεν εμφανίζεται πρόθυμη να ακολουθήσει. Ο υπουργός Εξωτερικών Στάινμαγιερ είπε ότι η Γερμανία δεν θα πάρει μέρος σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά του, ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζ. Γκάμπριελ τάχθηκε κατά της συζήτησης περί πολέμου, τονίζοντας ότι αυτή βοηθάει τους τζιχαντιστές.

Η ΕΕ ενέκρινε τη στρατιωτική βοήθεια

Το Συμβούλιο υπουργών Άμυνας της ΕΕ έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα της Γαλλίας για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Αν και δεν υιοθετήθηκε κάποια επίσημη απόφαση, οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ συμφώνησαν να κάνουν δεκτό το αίτημα της Γαλλίας για ενεργοποίηση του άρθρου 42 παράγραφος 7 των Συνθηκών της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο αν ένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεχτεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να το βοηθήσουν.

Ο ΑΣΑΝΤ

Η Συρία θα μοιραστεί πληροφορίες που συγκεντρώνουν οι μυστικές υπηρεσίες της με την Γαλλία, αλλά μόνο αν το Παρίσι αλλάξει την πολιτική του στην περιοχή, δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σε συνέντευξη του στο γαλλικό περιοδικό Valeurs Actuelles.

«Εάν η γαλλική κυβέρνηση δεν επιδείξει σοβαρότητα στην μάχη της ενάντια στην τρομοκρατία, δεν θα χάσουμε το χρόνο μας συνεργαζόμενοι με μια χώρα, μια κυβέρνηση ή έναν θεσμό που υποστηρίζει την τρομοκρατία», δήλωσε στη συνέντευξη, που παραχώρησε μία ημέρα μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι.

«Θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν την πολιτική ώστε να βασίζεται σε ένα κριτήριο: να γίνουν μέρος μιας συμμαχίας χωρών η οποία μάχεται και μόνο ενάντια στην τρομοκρατία και όχι να υποστηρίζουν τρομοκράτες», σημείωσε.

Ο Άσαντ επανέλαβε πως είναι έτοιμος να λάβει μέρος σε μια διεθνή συμμαχία ενάντια στην τρομοκρατία, ενώ εξάλλου υπενθύμισε εναπόκειται στο συριακό λαό να αποφασίσει το μέλλον του στις κάλπες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass