ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Τζάμπα καίει η λάμπα!

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2016 0:51

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Τζάμπα καίει η λάμπα! Εδώ και χρόνια δεν μένει κανείς. Το σπίτι –μια μονοκατοικία επί της οδού 28ης Οκτωβρίου- είναι ακατοίκητο.

Η λάμπα όμως, εκεί στον αύλειο χώρο της οικίας, παραμένει αναμμένη σαν να περιμένει κάποιον να επιστρέψει. Πράγμα δύσκολο. Η ιδιοκτήτρια, η νοικοκυρά του σπιτιού απεβίωσε πριν τρία χρόνια.

Το σκηνικό τα βράδια μπορεί να παραπέμπει σε ταινία τρόμου, με το φως της ημέρας όμως, η φαντασία διαλύεται και αποκαλύπτεται η αδιαφορία σε όλο της το μεγαλείο. Οι κάτοικοι της περιοχής βλέποντας το ρολόι της ΔΕΗ να λειτουργεί κανονικά, καταγγέλλουν «μια αλόγιστη σπατάλη εξαιτίας της λάμπας που παραμένει μήνες αναμμένη και συγχρόνως την αδιαφορία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και της θυγατρικής της, του ΔΕΔΔΗΕ να προβεί σε ανάλογες κινήσεις διακοπής».

Ξετυλίγοντας κανείς το κουβάρι της οικίας στην 28ης Οκτωβρίου πέφτει πάνω σε λογαριασμούς ρεύματος που ξεπερνούν πλέον τα 1.300 ευρώ, σε ανυπαρξία ενδιαφερομένων, σε αγνώστους που έχουν μπει κατά καιρούς στο σπίτι και έχουν αφαιρέσει αντικείμενα αλλά και σε μια επιχείρηση που δεν μπαίνει στη διαδικασία να κόψει το ρεύμα. Οι λογαριασμοί στην είσοδο της μονοκατοικίας φτιάχνουν σωρό.

Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από τη γειτονιά, που αντιδρά, βλέποντας τη σπατάλη, την ίδια ώρα που, όπως λένε, γίνονται διακοπές ρεύματος σε σπίτια, που κατοικούνται και μάλιστα από ανήμπορους ανθρώπους. «Δεν είναι δυνατό να κόβουν το ρεύμα από αρρώστους, από πολύτεκνους και να το αφήνουν σε έρημα και ακατοίκητα σπίτια», λένε στην «Ε» οι γείτονες για να συμπληρώσουν άλλοι: «κατά καιρούς έχουν μπει στο σπίτι διαρρήκτες, αφαίρεσαν κάποια πράγματα και ειδοποιήσαμε την αστυνομία. Κάποιος σύστησε να αφήσουμε το φως ανοιχτό».

Συνεχίζοντας κανείς το ξετύλιγμα της ιστορίας φτάνει στα παράλογα του συστήματος. Σύμφωνα με την ακολουθούμενη πρακτική η ΔΕΗ μετά και τη λήξη του δεύτερου κατά σειρά λογαριασμού και από τη στιγμή που αυτός υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ στέλνει αυτομάτως αίτημα στο διαχειριστή δικτύου, τον ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή, προκειμένου να προχωρήσει σε διακοπή της παροχής. Στην προκειμένη περίπτωση ο ανεξόφλητος λογαριασμός ξεπερνούσε τα 1.100 ευρώ τον Νοέμβριο του 2013, τελείωσε το 2015, μπήκε το 2016 και η λάμπα ακόμα καίει.

Από τη στιγμή που το αίτημα έφυγε από τη ΔΕΗ και πήγε στον ΔΕΔΔΗΕ θα περίμενε κανείς να γίνει και η διακοπή του ρεύματος. Κάτι το οποίο και δεν έγινε. Πηγές αναφέρουν ότι εξαιτίας της έλλειψης εργολάβου δεν πραγματοποιούνταν στη Λάρισα καμία διακοπή ρεύματος. Το τελευταίο διάστημα όμως ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης με εργολάβο που έχει αναλάβει να εκτελεί τις διακοπές ρεύματος. Οπότε εύλογα κανείς μπορεί να περιμένει και τη διακοπή σε τέτοιου είδους παροχές. Επίσης, το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς ενημερώνεται η επιχείρηση ότι μια οικία είναι ακατοίκητη, αν δεν υπάρχουν δηλαδή κληρονόμοι που αναλαμβάνουν και τα χρέη.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες ανακοινώσεις της η ΔΕΗ έχει επισημάνει ότι δεν θα κόβεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για οφειλές κάτω των 1000 ευρώ.

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού πριν προβεί στις διακοπές, έχει συνυπολογίσει τα οικονομικά στοιχεία των οφειλετών, όπως η περιοχή που μένουν και τα οικήματα που διατηρούν οι λεγόμενοι κακοπληρωτές. Την ίδια ώρα οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη Θεσσαλία ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία το ρεύμα δεν κόβεται σε περιπτώσεις που συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας, είτε για τον χρήστη του ακινήτου είτε για πρόσωπο που συνοικεί μαζί του. Για παράδειγμα σε άτομα που έχουν ανάγκη τη μηχανική υποστήριξη για τη ζωή τους. Επίσης, δεν κόβεται σε όποιον ζει υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και λοιπών περιουσιακών στοιχείων. Εξαιρούνται επίσης όσοι έχουν δηλώσει άποροι ή έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass