Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για το προσφυγικό

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2016 19:05

Με αφορμή το προσφυγικό η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ στο δήμο Λαρισαίων «Λαϊκή Συσπείρωση» σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «οι χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν είναι τα μεγαλύτερα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, που ξεκίνησαν και συνεχίζουν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ, η Ρωσία, γιατί ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα βάλει στο χέρι τον πλούτο μιας ολόκληρης περιοχής, για το ποιων χωρών τα μονοπώλια θα κερδίσουν και ποια θα χάσουν από το παζάρι που είναι σε εξέλιξη. Για το ποιος θα κάνει κουμάντο και θα βάλει χέρι στα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου της περιοχής, στους αγωγούς.

Από την πρώτη στιγμή η Λαϊκή Συσπείρωση με τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους της παρευρέθηκε στα Τέμπη και στον Ευαγγελισμό, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της και με παρεμβάσεις στους αρμόδιους φορείς απαίτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των προσφύγων. Τις επόμενες μέρες και με καθημερινές αποστολές μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και τις Λαϊκές Επιτροπές, παρέδωσαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που πρόσφεραν απλόχερα οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της πόλης, επιχειρήσεις κτλ. Από την πρώτη στιγμή αναδείχτηκε η ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού αλλά και η αδυναμία από πλευράς τοπικών αρχών να εφαρμόσουν ένα υποτυπώδες σχέδιο πολιτικής προστασίας. Αποδείχτηκαν ανέτοιμοι να βάλουν σε κίνηση τον κρατικό μηχανισμό που διαθέτουν. Τα «πολυδιαφημισμένα» δίκτυα «κοινωνικών δομών» αποδείχτηκαν στην πράξη ότι είναι ανήμπορα να δώσουνε ουσιαστικές λύσεις αν και γνωρίζανε το πρόβλημα από νωρίς το μεσημέρι. Πέρα από τις όποιες καλές προθέσεις από ορισμένους αντιδημάρχους, επιβεβαιώθηκε στην πράξη η κριτική που ασκούμε σε σχέση με την λειτουργία αυτών των δομών, που επαφίενται στην «φιλανθρωπία» των ΜΚΟ, τον «εθελοντισμό» και την «ελεημοσύνη» και όχι σε θεσμοθετημένους κρατικούς πόρους και το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.

Στην ουσία αυτοί οι άνθρωποι αφέθηκαν από την κυβέρνηση αβοήθητοι και στο έλεος του καιρού στη μέση της εθνικής οδού, αντιμετωπίζοντας πέρα των όσων άλλων την αισχροκέρδεια επιχειρηματιών αλλά και την κρατική καταστολή.

Η Λαϊκή Συσπείρωση από την αρχή της προσφυγικής κρίσης έχει ταχθεί ενάντια στα "hot spots" γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών - μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν και στην πραγματικότητα θα γίνουν, ήδη γίνονται, στρατόπεδα εγκλωβισμού ψυχών. Αντιπροτείναμε σε αυτά τη δημιουργία ανθρώπινων και αξιοπρεπών ανοιχτών και δημόσιων εντελώς προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη αποκλειστικά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σε αυτούς να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας οργάνων

Το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί από τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δηλητηριάσει τη συνείδηση της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ανοχή, αλλά ακριβώς το αντίθετο, θα πρέπει να τσακίζεται κάθε φασιστική, ναζιστική, εθνικιστική παρέμβαση, καλυμμένη ή απροκάλυπτη από τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής.

Αυτές τις μέρες απαιτείται να ενταθεί ακόμα περισσότερο η οργάνωση της πάλης ενάντια στους πολέμους και τις επεμβάσεις στην περιοχή, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς τους πολέμους που δημιουργούν μόνο περισσότερους ξεριζωμένους. Στην κατεύθυνση αυτή διοργανώνεται συλλαλητήριο αλληλεγγύης την Παρασκευή 11 Μάρτη στις 7:00μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης από την ΕΕΔΥΕ, το Εργατικό κέντρο, σωματεία ΕΒΕ, Λαϊκές Επιτροπές και καλούμε και από τη μεριά μας το λαό να πάρει μαζικά μέρος.

Ταυτόχρονα, να δυναμώσει και να πολλαπλασιαστεί ακόμα περισσότερο η αλληλεγγύη, με τη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, μέσα από τα εργατικά σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές, τους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους, τους συλλόγους ΕΒΕ, γυναικών και τις μαθητικές κοινότητες. Να δυναμώσει το ρεύμα της αλληλεγγύης προς τα ταξικά μας αδέρφια που δοκιμάζονται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Κανένας εργαζόμενος, νέος, άνεργος δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την εικόνα των πνιγμένων παιδιών. Να μη συνηθίσει τις εικόνες αυτές στις οποίες αποτυπώνεται η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος.

Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και η συμμετοχή της χώρας μας σε αυτό, η συμμετοχή μας στην ΕΕ, οι λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου, δεν είναι παράγοντες ειρήνης και ασφάλειας για τη χώρα μας, αλλά παράγοντες ανοιχτής αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Καλούμε τον εργαζόμενο λαό της πόλης να είναι σε ετοιμότητα, να αντισταθεί, να μην ανεχθεί και να μη συμμετέχει στο ματοκύλισμα των λαών της περιοχής για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, για τα πετρέλαιά τους, για τους δρόμους και τους αγωγούς του φυσικού αερίου και των άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass