Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Κονάκι του Αβέρωφ

Δημοσίευση: 13 Απρ 2016 14:33

Τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που διεξήχθη το προηγούμενο διάστημα και αφορά την «Συντήρηση – Επανακατασκευή – Επανάχρηση του κτιρίου Κονάκι Αβέρωφ στη Λάρισα» παρουσιάστηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι το Κονάκι του Αβέρωφ πρόκειται για κτίριο, το οποίο βρίσκεται στη συνοικία της Νέας Πολιτείας.

«Δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε διαγωνισμούς απλά για να κάνουμε, αλλά για να γίνονται έργα» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δημήτρης Μαβίδης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν 97 αρχιτέκτονες και κατατέθηκαν 34 προτάσεις για να συμπληρώσει η γενική διευθύντρια του Δήμου Λαρισαίων Ευαγγελία Γιοβρή για το υψηλό επίπεδο όλων των συμμετοχών.

Στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού συμμετείχαν οι Αγοραστίδου Βασιλική, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας ως Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Κοτιώνης Ζήσης Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βαβύλη Φανή Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ., Καζέρος Νίκος, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας, Γιοβρή Ευαγγελία, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λαρισαίων, η οποία επισήμανε πως «η επιτροπή κατέληξε ομόφωνα στα βραβεία».

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

1ο Βραβείο: Συμμετοχή με κωδικό FA05032011, ομάδα μελέτης:   ΜΟΥΝΤΡΙΧΑΣ ΣΠΥΡΟΣ   Αρχιτέκτονας Μηχανικός. Η επιτροπή έκρινε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την κεντρική ιδέα της πρότασης και υποστήριξε ότι «δημιουργεί μια διάφανη, περίοπτη, εξωστρεφή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, και ταυτόχρονα χειρίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία τη διαβάθμιση των χωρικών ποιοτήτων μεταξύ κλειστού και υπαίθριου χώρου.

Η ροή και εισχώρηση του υπαίθριου χώρου στο συγκρότημα καταργεί τα όρια μεταξύ τους και επιτυγχάνει συνθήκες εξωστρέφειας, οι οποίες συνάδουν τόσο με τη χρήση και τη λειτουργία, όσο και με το κλίμα και τον συμβολισμό του τόπου.

Το συγκρότημα με τρόπο λιτό και σαφή αναδεικνύει μέσα από την ίδια του τη δομή τα ιστορικά προϋπάρχοντα τμήματά του και ταυτόχρονα η οικονομία της κλίμακας και η επιλογή των υλικών υποστηρίζουν την πρόθεση δημιουργίας ενός σύγχρονου μορφολογικά κτιρίου.

Αν και η μελέτη απαντά με επιτυχία στο αντικείμενο του διαγωνισμού, η επιτροπή κρίνει απαραίτητη την περεταίρω επεξεργασία της σχέσης του κτιρίου με το έδαφος, με στόχο τη βελτίωση του φωτισμού και αερισμού των χώρων των εργαστηρίων».

2ο Βραβείο: Συμμετοχή με κωδικό Y12345678M, ομάδα μελέτης:   ΚΑΡΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Αρχιτέκτονας Μηχανικός, ΤΖΟΡΑ ΜΑΡΙΑ   Αρχιτέκτονας Μηχανικός, ΛΑΖΑΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Αρχιτέκτονας Μηχανικός.   Όπως τονίστηκε η πρόταση παρουσιάζει μια καινοτόμα και ιδιαίτερα ευρηματική προσέγγιση βασισμένη στην επιλογή των υλικών, μέσω των οποίων δημιουργεί μια ενιαία, συμβολικά ισχυρή ταυτότητα στο κτίριο, άμεσα συνδεδεμένη με τον τόπο. Ωστόσο η υπερβολική εσωστρέφεια του κτιρίου κρίνεται ασύμβατη με τη χρήση του. Πέρα από την θετική προσπάθεια πρωτότυπης σύνθεσης και συμβολισμών, υπάρχουν δυσκολίες σε επίπεδο κατασκευής και συντήρησης.

2ο Βραβείο: Συμμετοχή με κωδικό 00008888LA, ομάδα μελέτης: ΜΠΑΤΖΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Αρχιτέκτονας Μηχανικός. Πρόκειται για αυστηρή, άρτια επεξεργασμένη πρόταση, επιτυγχάνει αφενός, με ισορροπημένη αρχιτεκτονική γλώσσα τις παραπομπές στη μνήμη και την ενοποίηση του συγκροτήματος και αφετέρου την καθαρή λειτουργική και κατασκευαστική επίλυση. Η συνθετική διαχείριση όμως τείνει να δημιουργήσει ένα εσωστρεφές κτίριο.

ΕΠΑΙΝΟΙ

Έπαινος επιδόθηκε στη συμμετοχή με κωδικό 02181924KN, ομάδα μελέτης: ΤΙΜΑΓΕΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Αρχιτέκτονας Μηχανικός, ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ Αρχιτέκτονας Μηχανικός, ΛΕΚΚΑΣ ΕΜΑΝΝΟΥΗΛ Αρχιτέκτονας Μηχανικός.

Έπαινος επιδόθηκε: Συμμετοχή με κωδικό 00011001AB, ομάδα μελέτης:   ΑΘΗΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ Αρχιτέκτονας Μηχανικός, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Αρχιτέκτονας Μηχανικός.

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Εύφημος μνεία: Συμμετοχή με κωδικό 11021815ΑΡ, ομάδα μελέτης: ΚΑΣΟΥΜΗ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ Αρχιτέκτονας Μηχανικός.

Εύφημος μνεία: Συμμετοχή με κωδικό 11075677AV, ομάδα μελέτης: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΗΝΑΣ Αρχιτέκτονας Μηχανικός.

Παράλληλα, η Ευαγγελία Γιοβρή ανακοίνωσε πως εντός του Μαΐου θα γίνει στον Μύλο του Παππά μεγάλη εκδήλωση – έκθεση όπου θα παρουσιαστούν οι υποβληθείσες αρχιτεκτονικές προτάσεις.

Στόχος, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαβίδη, είναι να ενταχθεί στο προσεχές ΕΣΠΑ, ώστε να γίνει χώρος πολιτισμού, όπου θα υπάρχουν αίθουσες χορού, εκδηλώσεων, ΚΑΠΗ, βιβλιοθήκη, ενώ υπάρχουν σκέψεις να στεγαστούν τα εργαστήρια της Πινακοθήκης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass