Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για την ΤΤΙΡ

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2016 17:36

Με αφορμή τη συζήτηση σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Λάρισας για την ΤΤΙΡ, η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση» σε ανακοίνωσή της σημειώνει τα εξής: «H Διατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ (ΤΤΙΡ - Transatlantic Trade and Investment Partnership) έχει στόχο να αποτελέσει ένα τεράστιο οικονομικό σχέδιο ενιαίας ευρωατλαντικής αγοράς για τις καπιταλιστικές οικονομίες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αυξάνοντας τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Η ΤΤΙΡ δεν αφορά μόνο και κυρίως τα τελωνειακά και δασμολογικά εμπόδια ανάμεσα στις δύο αγορές (ήδη βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα). Στοχεύει βασικά να άρει όλα τα εμπόδια που προκύπτουν από διαφορετικές «κανονιστικές ρυθμίσεις και πρότυπα» (π.χ. αποκλίσεις προδιαγραφών εμπορίου, αλληλοεπικαλύψεις μηχανισμών κι άλλα κοστοβόρα εμπόδια και περιορισμούς για το κεφάλαιο), ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών.

Συζητήσεις για τη Διατλαντική Συμφωνία προηγήθηκαν άτυπα τα περασμένα χρόνια από τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, αλλά και διάφορα λόμπι που εκφράζουν μονοπώλια. Οι συζητήσεις αυτές εντάθηκαν μετά το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης και τις ανακατατάξεις που αυτή έφερε στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία και στο συσχετισμό δύναμης ανάμεσα στις ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες. Ωστόσο, και σε αυτό το ζήτημα υπάρχουν σοβαρές αντιπαραθέσεις και αντικρουόμενες ιεραρχήσεις στο εσωτερικό της ΕΕ και των αστικών τάξεων των κρατών, σχετικά με το περιεχόμενο και την έκταση της ΤΤΙΡ (πχ. Μ. Βρετανία εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την όλη συζήτηση για τις ρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα). Με αυτές τις συμφωνίες Ε.Ε. και ΗΠΑ επιχειρούν να αναχαιτίσουν τις κινήσεις της Κίνας με επίκεντρο την Ασία (πχ. τράπεζα των των BRICS, της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων Υποδομών (Asian Infrastructure Investment Bank - AIIB), καθώς και τις επιθετικές κινήσεις του Πεκίνου στη Λ. Αμερική και την Αφρική. Σε πιο δύσκολη θέση φαίνεται πως βρίσκεται η Ρωσία, λόγο της κρίσης, του εμπάργκο κτλ. η οποία επιχειρεί να θωρακίσει τη θέση της στην «γειτονιά» της και στην Λ. Αμερική.

Η TiSA, όπως και οι άλλες ομοειδείς συμφωνίες, σαρώνει κάθε εργασιακό δικαίωμα, κάθε μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας, της ασφάλειας του περιβάλλοντος. Όλα υποτάσσονται στην επιδίωξη της μέγιστης κερδοφορίας των ευρωενωσιακών και των άλλων μονοπωλιακών ομίλων, που ανταγωνίζονται σφοδρά για τον έλεγχο των πλήρως απελευθερωμένων αγορών, παραδίδοντας βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση, η Υγεία, η ύδρευση κλπ., στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων.

Η «διακήρυξη της Βαρκελώνης» που έρχεται από τη μεριά της δημοτικής αρχής Λαρισαίων ως απάντηση στην επιθετικότητα των μονοπωλίων απέναντι στους λαούς αποτελεί τεράστια κοροϊδία. Στο κείμενο της διακήρυξης επισημαίνεται η έλλειψη διαφάνειας, αναπαράγοντας τα ιδεολογήματα της ανεξαρτησίας (οικονομικής – διοικητικής) της τοπικής διοίκησης ως απάντηση στην στρατηγική του κεφαλαίου που ξεδιπλώνεται σε όλη την Ε.Ε. Αναπαράγει για ακόμη μια φορά τις αυταπάτες για την δήθεν παρέκκλιση της Ε.Ε. από τις θεμελιώδης αξίες της και κοροϊδεύει κατάμουτρα τους λαούς προτείνοντας ως λύση το γνωστό «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη». Οι λαοί της Ε.Ε. έχουνε πείρα από τέτοιου είδους διακηρύξεις που θέτουν δήθεν «όρους» στον ανταγωνισμό των μονοπωλίων. Εξάλλου είναι αποκαλυπτική η στάση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που Διαπιστώνουν ότι "η TiSA μπορεί και να μη χρειάζεται", γιατί οι αγορές υπηρεσιών είναι ήδη επαρκώς απελευθερωμένες και επομένως αυτό που χρειάζονται οι επιχειρήσεις είναι τροποποιήσεις στο έδαφος της GATS και του ΠΟΕ (!) Οι υπογράφοντες της διακήρυξης αλλού ζητάνε την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις και σε άλλες ανησυχούν γιατί κινδυνεύουν τα πρότυπα υπηρεσιών της ΕΕ (!!). Αυτός είναι ο βρώμικος ρόλος του οπορτουνισμού και της νέας σοσιαλδημοκρατίας που εκφράζεται και σε τοπικό επίπεδο από την δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ κ.α. Στο όνομα των δήθεν βελτιώσεων οδηγούν τους λαούς από άλλο δρόμο στην αποδοχή της TiSA, της ΤΤΙΡ κλπ., στην αποδοχή της απελευθέρωσης της αγοράς, προβάλλοντας την αντεργατική βαρβαρότητα της ΕΕ ως πρότυπο.

Ούτε η TiSA, ούτε καμία από τις άλλες συμφωνίες απελευθέρωσης των αγορών μπορούν να διορθωθούν με όρους και τροπολογίες. Όσοι επιχειρούν να πείσουν ότι τέτοιου είδους συμφωνίες μπορούν να μετατραπούν σε φιλολαϊκές, εξαπατούν τους λαούς και επιχειρούν να χειραγωγήσουν την αντίθεσή τους σε αυτές. Το βέβαιο είναι ότι οι συνέπειες της ΤΤΙΡ, TISA, κτλ. θα είναι δραματικές για την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, αφού θα σημάνει την ένταση της εκμετάλλευσής τους, τη δραματική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, το σάρωμα όποιων δικαιωμάτων τους έχουν απομείνει όρθια, χειροτερεύοντας δραστικά όλες τις πλευρές της ζωής τους. Μεγάλο θα είναι ακόμη, το χτύπημα για τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και τους αυτοαπασχολούμενους, για τη φτωχομεσαία αγροτιά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δ. Λαρισαίων που στηρίζεται από το ΚΚΕ, απορρίπτει την TTIP, TiSA κτλ., αλλά και κάθε προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού, που δηλώνει πίστη στον ελεύθερο ανταγωνισμό της καπιταλιστικής αγοράς. Καλεί τον Λαρισαϊκό λαό να γυρίσει την πλάτη του στις δυνάμεις που θέλουν να τον στοιχίσουν πίσω από τις σημαίες των εκμεταλλευτών του. Συμφέρον για τον εργαζόμενο λαό σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι να δυναμώσει την κοινή του πάλη για να ανατραπούν αυτές οι συμφωνίες, οι εκμεταλλευτές και η εξουσία τους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass