ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

S.O.S. Φαρσαλινών για την 61 Μ.Ε.

* Ζητούν παρέμβαση περιφερειάρχη και βουλευτών

Δημοσίευση: 02 Ιουν 2016 0:33
ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

Του Δημήτρη Βάλλα

Μια παλιά ιστορία που έχει σχέση με την τύχη της 61 Μονάδας Επιστράτευσης (Μ.Ε.) που εδρεύει στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου αναβιώνει ξανά τις τελευταίες εβδομάδες στα Φάρσαλα δημιουργώντας έντονη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία.

Πρόκειται για αναζωπύρωση «πληροφοριών» που όμως δεν έχουν ακόμα επισημοποιηθεί που θέλουν την κατάργηση της ιστορικής αυτής μονάδας που έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 60 χρόνια παρουσίας στην περιοχή. Οι πληροφορίες θέλουν τη Μονάδα είτε να καταργείται είτε να μεταφέρεται στη Λάρισα, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι οι εγκαταστάσεις του χώρου θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία χώρου υποδοχής προσφύγων.

Η πιθανή κατάργηση ή μεταφορά της έχει δημιουργήσει ανησυχίες καθώς είναι και άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική ζωή των Φαρσάλων καθώς εκεί υπηρετούν με συμβάσεις εργασίας περίπου 35 πολίτες Εθνοφύλακες και μάλιστα πολλοί για χρόνια, που θα χάσουν το μικρό εισόδημά τους που αποτελεί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ένα μεγάλο βοήθημα για την επιβίωσή τους. Η μονάδα ακόμα, συμβάλλει και γενικότερα στην οικονομική ζωή των Φαρσάλων καθώς κατά καιρούς απορροφά και σημαντικό εργατικό δυναμικό από την περιοχή.

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Εκφράζοντας τις ανησυχίες των συμπολιτών του, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρ. Καραχάλιος έφερε το θέμα πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου άπαντες εξέφρασαν την επιθυμία της παραμονής της 61 Μ.Ε. στα Φάρσαλα και ζητούν την παρέμβαση των βουλευτών του Νομού, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας αλλά και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Εκφράζοντας την αγωνία του ίδιου, αλλά και των Φαρσαλινών, χαρακτηριστικά είναι τα όσα επισήμανε ο δήμαρχος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου…

«Το τελευταίο διάστημα, τόνισε ο κ. Καραχάλιος, υπάρχει ανεπίσημη ενημέρωση σε επίπεδο διαδικασίας, κατά την οποία έχει ληφθεί μια στρατιωτική απόφαση κατάργησης της 61 Μονάδας Επιστρατεύσεως (Μ.Ε.) για λόγους μείωσης του κόστους και ασφάλειας και δεν έχει σχέση με την ίδρυση ή όχι κέντρου υποδοχής προσφύγων-μεταναστών. Παρόλο που επιδιώκω να μάθω το ακριβές αιτιολογικό της απόφασης αυτής, δεν μου έχει διακινηθεί κάτι επίσημα αλλά μόνο ανεπίσημα.

Σε πολιτικό επίπεδο επικοινώνησα με βουλευτές του Νομού μας και με τον περιφερειάρχη και κανείς τους, δεν έχει κάποια ενημέρωση. Είναι ένα θέμα το οποίο είχε πρωτοδημιουργηθεί πριν δύο χρόνια περίπου και το προλάβαμε εν τη γενέσει του. Είναι σαφές ότι ξανασυζητείται σε επίπεδο καθαρά τεχνοκρατικό και πρέπει να προλάβουμε οποιαδήποτε λήψη απόφασης της πολιτικής ηγεσίας.

Να σημειώσω ότι αυτή η στρατιωτική μονάδα έχει εξήντα χρόνια ζωής, και είναι ταυτισμένη με τη ζωή του τόπου και της πόλης και επιπλέον έχει τις ωφέλειες μιας δημόσιας υπηρεσίας και την αίγλη που προσφέρει η παρουσία, μιας στρατιωτικής μονάδας άσχετα αν η δύναμή της, είναι μεγάλη ή μικρή».

ΠΕΡΙ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ

Οι Μονάδες Επιστρατεύσεως (ΜΕ), εκτελούν το κυρίως επιστρατευτικό έργο και βρίσκονται διεσπαρμένες σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Σε κάθε Μονάδα Επιστρατεύσεως, ανάλογα με τη θέση της, τον πληθυσμό της περιοχής και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, έχει ανατεθεί η παρακολούθηση της εφεδρείας ενός επιστρατευτικού διαμερίσματος (Νομού η αριθμού νομών) και το έργο της συγκρότησης-ενεργοποίησης αριθμού Μονάδων Αεροπορίας Στρατού-Εφοδιασμού Μεταφορών.

Μέχρι το 1978 το σύστημα επιστράτευσης ήταν χειρογραφικό. Το 1980 μετά από δοκιμαστική λειτουργία δυο ετών, τέθηκε σε εφαρμογή σύστημα μηχανογράφησης της Επιστράτευσης σε όλη την Ελλάδα. Στη Διεύθυνση Επιστρατεύσεως του Γενικού Επιτελείου Στρατού, λειτουργεί το κεντρικό σύστημα πληροφορικής, το οποίο ανταλλάσσει δεδομένα, μέσω πανελλαδικού δικτύου υπολογιστών, με τις επιστρατεύουσες αρχές και με άλλες υπηρεσίες και υπουργεία.

Ο σκοπός της επιστράτευσης είναι η ανάκληση - κατάταξη και τοποθέτηση των εφέδρων στις στρατιωτικές μονάδες, προκειμένου να γίνει δυνατή η μετάπτωση των μονάδων αυτών στην πολεμική τους σύνθεση και οργάνωση.

Ειδικότερα για τη χώρα μας, το νέο περιβάλλον ασφαλείας, σε συνδυασμό με την απειλή από ανατολικά, την πιθανότητα εκδήλωσης ασύμμετρων απειλών ιδιαίτερα μετά την αλληλέγγυα στάση που τηρεί η χώρα μας με τις υπόλοιπες δυτικές χώρες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, απαιτεί τη διατήρηση εφεδρείας σε αυξημένο βαθμό ετοιμότητας και συστηματική χρησιμοποίηση της.

Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο η εφεδρεία του Στρατού Ξηράς περιλαμβάνει όλους τους εκπαιδευμένους και κατά το νόμο υποκείμενους σε επιστράτευση εφέδρους, όπως:

Αξιωματικούς - Μόνιμους Υπαξιωματικούς, μέχρι καταλήψεώς τους από το εκάστοτε και κατά περίπτωση προβλεπόμενο όριο ηλικίας.

Οπλίτες μέχρι τη συμπλήρωση του 45 έτους ηλικίας τους.

Οι έφεδροι τοποθετούνται στις Μονάδες μηχανογραφικά από τη Διεύθυνση Επιστρατεύσεως του Γενικού Επιτελείου ανάλογα τον τόπο διαμονής, την ειδικότητα και τον βαθμό.

Το σύνολο των εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών του Στρατού Ξηράς ανέρχεται σε 1.300.000 και διακρίνεται σε Α΄ σειρά εφεδρείας και σε Β΄ σειρά εφεδρείας, ανάλογα με την ηλικία των εντεταγμένων εφέδρων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass