ΛΑΡΙΣΑΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΙ... ΠΛΕΚΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΜΙΚΡΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ

Από την «Ε» βγήκε ένα... καλάθι!

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2016 12:15

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Τι θα βγει αν συνδυάσουμε το παραδοσιακό πλέξιμο με τα φύλλα της εφημερίδας «Ελευθερία»; Την απάντηση τη δίνει αναγνώστρια και δεν είναι άλλη από αριστουργήματα.

Με μεγάλη δεξιοτεχνία πιάνει το φύλλο της «Ελευθερίας» και το μεταμορφώνει σε ένα κομψοτέχνημα. Η Ελένη Kουμπάλοβα είναι από την Τσεχία εδώ και χρόνια όμως ζει με την οικογένειά της στη Λάρισα, την τέχνη τη γνωρίζει από τη μητέρα της μιας και είναι αρκετά διαδεδομένη στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Ανοίγει το σπίτι της για να μας ξεναγήσει στις δημιουργίες της και να μας μυήσει στα μυστικά της τέχνης της. «Εδώ είναι κανονικά το σαλόνι του σπιτιού, αλλά επειδή εμείς δεν είχαμε ανάγκη από σαλόνι το έκανα εργαστήριο», και πιάνει στα χέρια της ένα φύλλο από την εφημερίδα για να δείξει πόσο εύκολα και γρήγορα αυτό μπορεί να μεταμορφωθεί και να αποτελέσει την αρχή για ένα καλάθι, μια τσάντα, ένα βάζο, ένα σπιτάκι για τη γάτα. «Η “Ελευθερία” διαθέτει το καλύτερο χαρτί για αυτή την τέχνη. Είναι η μόνη εφημερίδα που είναι κατάλληλη για πλέξιμο. Είναι ένας τρόπος για να ανακυκλώνουμε το χαρτί», και το ένα χάρτινο καλαμάκι περνά μέσα στο άλλο φτιάχνει μια χάρτινη καρδιά και μας τη χαρίζει.

«Στην Τσεχία υπάρχουν σχολές και γίνονται μαθήματα για να μάθει κάποιος να πλέκει με το χαρτί, εδώ και πάρα πολλά χρονιά. Ως τέχνη ήρθε από τη Ρωσία καθώς ήταν ένας τρόπος για να ανακυκλώνουν το χαρτί και να μην το πετούν», αναφέρει η Ελένη και συμπληρώνει ότι οι καλύτεροι αγοραστές τέτοιων δημιουργιών είναι οι Γερμανοί. Αφού γίνουν τα χάρτινα καλαμάκια, στη συνέχεια βάφονται για να ξεκινήσει το πλέξιμό τους. Υπάρχει σχέδιο, κάποια τύπου καλούπια για βοήθεια, αλλά και πάλι δε φαίνεται και τόσο εύκολο. Όπως όλες οι τέχνες έτσι και αυτή θέλει να έχει κάποιος το ταλέντο για να την ασκήσει.

Η εφημερίδα στα χέρια της Ελένης μεταμορφώθηκε σε ένα σπιτάκι για τη γάτα με τα μικρά της, τα χρώματα που χρησιμοποιεί είναι και αυτά οικολογικά καθώς πρόκειται είτε για μπογιές που βάφουν τα ρούχα, είτε για βαφές αυγών. Αν δεν τα παρατηρήσει κάποιος προσεκτικά όλα μοιάζουν ψάθινα, σαν να πήρε τα καλάμια και τα έπλεξε όπως έκαναν παλιά οι καρεκλάδες, αλλά εκείνη τα δημιουργεί όλα με το χαρτί. Μάλιστα τα καλάθια για τα ρούχα, οι γλάστρες για τα λουλούδια είναι όλα τους ανθεκτικά και σε τίποτα δεν έχουν να συγκριθούν με το πλαστικό ή την ψάθα. «Η δημιουργικότητα πρέπει να εκφράζεται χωρίς επιβλαβείς συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθώς η φύση είναι ένα υπέροχο δώρο προς όλους. Η ευτυχία είναι αυτές οι μικρές στιγμές, που ερχόμαστε σε επαφή με τους άλλους, που μοιραζόμαστε όλα όσα γνωρίζουμε. Αυτό θέλω να κάνω και εγώ να διαδώσω αυτή την τέχνη».

Το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά απίστευτο, με μηδενικό σχεδόν κόστος αφού το μόνο βασικό υλικό αυτού του είδους κατασκευών είναι το χαρτί της εφημερίδας το οποίο το δουλεύει σαν να πρόκειται για λυγαριά δημιουργώντας διακοσμητικά αλλά και χρηστικά αντικείμενα.

Καλάθια, φωτιστικά, μικρά και μεγαλύτερα αντικείμενα αλλά και χριστουγεννιάτικα στολίδια, διακοσμητικά για το Πάσχα για την τοποθέτηση των αυγών. Η «φιλοσοφία» όλων των κατασκευών είναι ίδια και βασίζεται στη δημιουργία με το χαρτί εφημερίδας εύκαμπτων και πολύ μικρού πάχους «σωλήνων» τους οποίους στη συνέχεια συνδέει –πλέκει σε διάφορους σχηματισμούς, ανάλογα με το αντικείμενο που θέλει να δημιουργήσει. Σημαντικός βοηθός σε όλα όσα κάνει η Ελένη είναι ο σύζυγός της που τη βοηθά κυρίως με το κόψιμο της εφημερίδας και φτιάχνοντάς της καλαμάκια.

Όλη τη διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος την περιγράφει αναλυτικά και στη σελίδα της στο facebook «πλέκω - εφημερίδα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass