ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Παναγία και απελευθέρωση γιόρτασαν τα Φάρσαλα

Δημοσίευση: 16 Αυγ 2016 12:22

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε") Του Αχ. Μπακαλέξη

Με μεγαλοπρέπεια και θεία κατάνυξη εορτάστηκε στα Φάρσαλα η γιορτή της Παναγίας καθώς και η απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.

Την εσπέραν της 14ης Αυγούστου τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεου και με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της επαρχίας Φαρσάλων.

Κατόπιν εψάλησαν τα εγκώμια του επιταφίου της Παναγίας και στη συνέχεια έγινε η περιφορά της εικόνας και του επιταφίου της Παναγίας δια μέσου κεντρικών οδών της πόλης, παρουσία επισήμων και χιλιάδων πιστών. Με την επιστροφή στο ναό, τελέστηκε αρτοκλασία και έγινε θείο κήρυγμα από τον μητροπολίτη κ. Τιμόθετο ο οποίος σε γενικές γραμμές ανέφερε τα εξής: "Αυτή την ημέρα όλοι οι Ελληνες και οι απανταχού ορθόδοξοι συγκεντρώνονται στους ιερούς ναούς για να υμνήσουν την κοίμηση της Θεοτόκου και τη μετάστασή της στους ουρανούς. Και εμείς με χαρά και συγκίνηση υμνούμε τη μητέρα μας, γιατί υπήρξε η μητέρα της ζωής και ενώ είναι στον ουρανό δεν μας έχει εγκαταλείψει, αλλά συνεχώς μας προστατεύει. Ακόμη η Παναγία μας διδάσκει να έχουμε σωστή σχέση με τον Χριστό αλλά και με τον συνάνθρωπό μας. Οσα προφήτεψαν οι προφήτες για τη Μητέρα του Θεού, πραγματοποιήθηκαν στο πρόσωπο της παναγίας, που έχει μεγάλα χαρίσματα, όπως είναι η ταπείνωση και η αγάπη. Αυτά τα χαρίσματα ύμνησαν με υπέροχο τρόπο οι Αγιοι της εκκλησίας μας. Στη γιορτή αυτή, τη λεγόμενη "Πάσχα του καλοκαιριού", ο λαός με πίστη και ευλάβεια τιμά τη Θεοτόκο και αυτή δίνει την χάρη και την ευλογία της".

Τέλος, ο σεβασμιότατος ευχήθηκε στους πιστούς "να τους αγιάζει ο Κύριος, ώστε να εισέλθουν στη Βασιλεία του Θεού"

ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε όρθρος, θεία λειτουργία και δοξολογία, ενώ ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον εκπαιδευτικό κ. Βασίλειο Μάνο, για τον διπλό εορτασμό της Κοίμητης της Θεοτόκου και της απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους το 1881.

Ο ομιλητής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι η μεγαλύτερη από τις θεομητορικές εορτές. Κανείς δεν αμφιβάλλει για τη θαυματουργή επέμβασή της στην ζωή μας, αλλά και στη ζωή του έθνους μας. Το όνομα της Παναγίας ανεβαίνει στα χείλη μας και η μορφή της αποπνέει μητρική στοργή και ελπίδα. Επίσης την 15η Αυγούστου γιορτάζουμε την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Ο ελληνικός στρατός με επικεφαλής τον στρατηγό Σκαρλάτο Σούτσο, έμπαινε την ημέρα αυτή στην πόλη και εκήρυττε επίσημα την προσάρτησή της, μαζί με όλη σχεδόν τη Θεσσαλία, στο ελληνικό, τότε, βασίλειο. Από τότε, μέχρι σήμερα, τα Φάρσαλα βίωσαν όλα τα καλά και άσχημα, τους καημούς και τις αγωνίες της Ελλάδας και έφτασαν σήμερα, παρά την οικονομική κρίση, να είναι μια σύγχρονη πόλη, που συνεχώς αναπτύσσεται.

Ο διπλός εορτασμός είναι ένα ερέθισμα για σκέψη, αναφορικά με τις αξίες της ορθοδοξίας, της πατρίδας και του ελληνισμού, σε μια εποχή που οι αξίες και τα ιδανικά θέτονται υπό αμφισβήτηση".

Κατόπιν στην πλατεία της 15ης Αυγούστου (βρίσκεται δίπλα στον ναό), εψάλη δέηση, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων, αφού, όπως προαναφέρθηκε, στις 15 Αυγούστου γιορτάζεται η απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους το 1881. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Τιμόθετος, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Καλομπάτσιος, ο διευθυντής Α/΄βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωτ. Βούλγαρης, η πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Κατερίνα Ζαχείλα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Βάιος Νικολάου, οι αντιδήμαρχοι κ. Δημ. Μπαμπανίκας, Κων. Γιαχνής, κ. Χριστοδ. Παπαγεωργίου, κ. Ιωαν. Βασιλείου, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φαρσάλων κ. Βάια Παύλου, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ κ. Δέσποινα Συροπούλου, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΦ κ. Γιώργος Αγγελακόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο διοικητής της 61 Μ.Ε. κ. Π. Χαρατσής, ο υποδιοικητής του Α.Τ. Φαρσάλων κ. Δημ. Σακκάς, ο κ. Θοδ. Σταφύλης προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Φαρσάλων, εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου του Εργατικού Κέντρου, των Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, απόστρατοι αξιωματικοί, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass