ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΜΕΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΣΤΗΝ Ι.Μ. ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Ξεχασμένος ναός έγινε φάρος κατάνυξης

* Μητροπολίτης Ιγνάτιος: Αναγεννάται ο μοναχισμός στην περιοχή

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2016 11:54

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη

Με ξεχωριστή λαμπρότητα, σεμνότητα και προσευχή, τελέσθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου τα θυρανοίξια του αναστηλωμένου παλαιού καθολικού του Τιμίου Προδρόμου στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ανατολής του Δήμου Αγιάς.

Ενός καθολικού, ζωής μισής περίπου χιλιετίας, που οι μοναχές με τον ερχομό τους στο μοναστήρι το 2000 βρήκαν σε τρισάθλια κατάσταση και έβαλαν από τότε ως μεγάλο τους στόχο να το αναγεννήσουν. Στόχος που επετεύχθη φέτος μετά από μεγάλη προσπάθεια και αφού τέτοια εποχή πέρυσι ο ναός ήταν στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης.

Με μεγάλο ζήλο, τεράστιο αγώνα και την οικονομική στήριξη απλών ανθρώπων που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν ώστε το όνειρο να γίνει πραγματικότητα, κατάφεραν, όπως τόνισε η ηγουμένη του μοναστηριού γερόντισσα Θεοδέκτη στην ομιλία της κατά την τελετή «Το θαύμα αυτό της μεταμόρφωσης του ξεχασμένου ναού του χαμένου και απόμερου μοναστηριού από ερείπια σε λειτουργικό χώρο, από χαλάσματα σε στολίδι, από επικίνδυνο και κλειστό άμορφο όγκο σε φωτεινό φάρο προσευχής, άσκησης και κατάνυξης».

Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό. Ένας ανεκτίμητος θησαυρός ξεχωριστής τέχνης, ένας μονόχωρος ξυλόστεγος ναός με πλούσιες τοιχογραφίες και θαυμαστό ξυλόγλυπτο τέμπλο μετά από πάμπολλες θυσίες πήρε την αρχική του μορφή.

«Προσκυνητές φτάσαμε ταπεινά στα σημερινά θυρανοίξια» τόνισε η γερόντισσα και συνέχισε «Η ιστορία του μοναστηριού γνωστή. Η παρουσία και η παρρησία του Αγίου ανά τους αιώνες θαυμαστή. Η συνεργία του Οσιομάρτυρος Δαμιανού ιστορική. Σε μας μένει σήμερα να δοξάσουμε τον δωροδότη Θεό που μας αξίωσε, παρά τις πολλές και ποικίλες ελλείψεις μας, να ζήσουμε μαζί σας το θαύμα αυτό της μεταμόρφωσης. Γι’ αυτό το απίστευτο, θέλουμε μόνο να ευχαριστήσουμε απόψε Τον παντοδύναμο Θεό που κάνει τα πάντα δυνατά σε αυτούς που τον πιστεύουν, τον σεβασμιότατο μητροπολίτη μας, τον πατέρα Αθανάσιο, τον π. Νεκτάριο, που συμπαρίστανται με τις ευχές, τις προσευχές και τις συμβουλές τους, τη γερόντισσα Θεοκτίστη, την ηγουμένη της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Παύλου, της πνευματικής μας μητέρας που δεν έπαψε, από την ημέρα που φτάσαμε εδώ, να μας θυμίζει καθημερινά τον στόχο της αναστήλωσης του μοναστηριού, εκείνη που ενίσχυσε και οικονομικά την αρχή της αναστήλωσης. Τον κ. Γερογιώργο και τον κ. Μητούλη που μας έδωσαν θάρρος και ιδέες να κάνουμε την αρχή, τον αρχιμάστορα κ. Γιώργο Γκασγκάνη και τους μαστόρους του Κώστα και Τόλη, που εργάστηκαν κοντά μας. Την Πηνελόπη, τον Στέλιο και τον Ευριπίδη, που αποκάλυψαν με ιώβειο υπομονή τις τοιχογραφίες του 1604. Τις αγαπητές συντηρήτριες του εικονοστασίου από την Εσθονία, τη Μαρία, την Ελένη, την Ίνγκα. Τις μοναχές μας, που εργάστηκαν πνευματικά και χειρωνακτικά νυχθημερόν μήνες τώρα. Δέκα μήνες εργασιών και εξόδων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν σ’ αυτούς που προσέφεραν οικονομικά. Την κ. Αλίκη Γουναρά, στη μνήμη των γονέων και του αδελφού της. Τον κ. Φέλερ, τον πατέρα της κεκοιμημένης μας αδελφής Θεοκλίτης από την Αμερική. Τον κ. Σάτο, πατέρα μοναχής μας από την Ιαπωνία. Τους φίλους του Αγίου Όρους από τη Μεγάλη Βρετανία. Τον Σύλλογο Φίλων της μονής μας από τη Γερμανία. Τον Σύλλογο Ορθόδοξης Μαρτυρίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Τους πολλούς γνωστούς και αγνώστους προσκυνητές, φίλους, συγγενείς, τους παρόντες και τους απόντες. Ευχαριστούμε όλους σας που συμμετέχετε στη χαρά μας. Σίγουρα μοιραζόμαστε και την ευλογία του Θεού και την απόλαυση της συμμετοχής στα μυστήρια και, κυρίως, σ’ αυτό της Θείας Ευχαριστίας, στη χάρη των οποίων παραδίδεται απόψε ο περικαλλής, κατανυκτικός, ιστορικός και ευλογημένος από τους πνευματικούς αγώνες των οσιοτάτων προπατόρων μας ναός του Τιμίου Προδρόμου».

ΑΝΘΕΙ Ο ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ

Στα θυρανοίξια χοροστάτησε, εμφανώς περήφανος για το έργο της αναστήλωσης, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος στην ομιλία του απέδωσε τα εύσημα στις μοναχές για τα επιτεύγματά τους και την τόλμη του εγχειρήματος της αναστηλώσεως του ναού. Ανέτρεξε, μάλιστα, στο έτος 1998, όταν πρωτοερχόμενος στο μοναστήρι, με την ανάληψη των καθηκόντων του ως επισκόπου Δημητριάδος, τρόμαξε και απελπίστηκε από την τραγική κατάσταση στην οποία αυτό βρισκόταν. Υπογράμμισε, επίσης, πως στην περιφέρεια της Μητρόπολης Δημητριάδος λειτουργούν είκοσι εξ ολοκλήρου ανασυγκροτημένα μοναστήρια χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως αναγέννηση του μοναχισμού στην περιοχή. Ευχαρίστησε, τέλος, όλους όσοι συνέβαλαν και αναφέρθηκαν από την ηγουμένη, όπως και τους υπευθύνους της Εφορείας Αρχαιοτήτων που με εμπιστοσύνη περιέβαλαν την όλη προσπάθεια.

Στα θυρανοίξια παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, ο αρχιερατικός επίτροπος της Αρχιερατικής Περιφέρειας Αγιάς αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δρόσος, ιερείς της περιοχής, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής Αχιλλέας Καραφέριας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανατολιτών Περικλής Λιαράτσικας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass